Početna - IZDVOJENO - Jedanaesti Op.Art festival
Op.Art-Festival

Jedanaesti Op.Art festival

Ovogodišnje jedanaesto izdanje Op. Art festivala održat će se 21. svibnja u Opatiji, a iove godine posvećen je talentiranim umjetnicima i glazbenicima. Okosnicu manifestacije činit će izložba radova multimedijalnog umjetnika Edvina Šabanovića pod nazivom Laboratorij horizonta u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer i nastup projektnog band-a Šišarke na terasi paviljona.

Posvećenost festivala  talentiranim umjetnicima i glazbenicima nastavlja se  senzibilizacija javnosti za umjetnost koja se ne viđa često u Opatiji, a nužna je radi samog balansa i pretencioznog štiha kojeg spomenuti grad već godinama gradi te samim time marginalizira ostale umjetnike koji se ne uklapaju u njezinu buržujsko-turističku priču te nemaju prostora unutar kojeg bi se prezentirali publici.

Šabanović će se predstaviti svojim interdisciplinarnim radovima koji poput organskih forma iz prirode ”oživljavaju” uz pomoć strujnog priključka. Bilo da su strojno obrađeni, izvedeni plošno u grafičkom obliku ili ručno sastavljeni od ”ready-made” materijala, oni su luminoaktivni te naznačuju gibanje i živost.

– Centralna instalacija izložbe u opatijskom Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer osmišljena je kao gigantska fizička atrakcija. Postavljena ambijentalno duž cijelog izložbenog prostora i u punoj dužini od deset metara, formirana je kao ambijentalno izložbeno žarište. Biomorfnom kompozicijom te unutarnjim oblim formama i strukturama, figura asocira slojevit organizam, oblik i kretnju kakvog fiktivnog živog bića. Formom i načelima konstrukcije, rad pronosi dostignuća kinetičke umjetnosti 50-tih godina prošlog stoljeća, također i konstruktivističke težnje umjetnika avangarde s početka prošlog stoljeća. Organska forma i i ideja živog bića koja se njome sugerira, bliža je idejama današnjice, o postavu izložbe rekla je Nadežda Elezović, povjesničarka umjetnosti.

Nakon razgledavanja izložbe čije je otvorenje najavljeno za 19 sati, na terasi paviljona, u 20 sati, nastupit će band Šišarke u kojem, uz već spomenutog Edvina Šabanovića, nastupaju glazbenik i pjesnik Izet Medošević te akademski slikar Tomislav Ćurković koji se bavi vizualnom umjetnošću, scenografijom i suvremenom glazbom. Šišarke se sastaju samo za potrebe izložbe bez prethodnih proba, kada će istovremeno komponirati, izvoditi glazbu te na licu mjesta snimiti live album kojeg će, istu večer, izdati u vrlo limitiranoj naknadi.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...