Početna - ZABAVA - ZANIMLJIVOSTI - Jesu li materijalizam i snobizam pozitivne osobine?

Jesu li materijalizam i snobizam pozitivne osobine?

Neki govore da živimo u eri snobizma. Vjerujemo da će se mnogi složiti s konstatacijom.
U rječniku snob se definira kao osoba koja nastoji izgledati otmjenom, biti sličnijom pripadnicima tzv. visokog društva.

No draža nam je definicija Joseph Epsteina, autora knjige Snobizam – američka verzija koji snoba definira kao osobu koja želi impresionirati one „iznad“ sebe, a one „ispod“ poniziti.

Snobizam je prijetnja društvu jer je zasnovan na pogrešnim životnim vrijednostima (uglavnom onim materijalnim).

Ako se samo malo osvrnete oko sebe, vidjet ćete koliko nas obasipaju „pravim životnim vrijednostima“. Sjetite se onih popularnih „in & out“ lista, nije to ništa drugo nego nametanje kako se ponašati.

Danas je in biti „zelen“ tj. ekološki osviješten. Nedavno je napravljen jedan test među potrošačima, dano im je da probaju eko voće (koje ustvari to i nije bilo) i ono konvencionalno. I pogodit ćete, svi su rekli da im je ono „eko“ bilo ukusnije.

Isto tako, kada je riječ o cijeni, svi misle da je bolje ono što više košta. Pogodili ste, isto su napravili test. I to test o kvaliteti vina. Potrošači su ekstra skupa vina ocijenili boljim od onih jeftinijih, a u stvari bilo je to jedno te isto vino – zapravo sva vina su bila iz kategorije „mirogojček“.

„In & Out“ liste također nameću i koje robne marke nositi, koje automobile voziti, gdje ljetovati, gdje zimovati, koje kućne ljubimce imati (najbolji su oni koje možete držati u rukama i tako s njima prošetati špicom!), koliko trošiti, a sve u cilju pokazivanja našeg statusa u društvu.

Sve je to ok, ako to možete priuštiti. Problem nastaje kada to financirate iz tuđih izvora, najčešće iz kredita (a znamo da život na kredit baš i nije zabavna stvar).

Poguban utjecaj snobizma je kada takve roditelje imitiraju i njihova djeca. Danas u ovom svijetu, materijalizam se predstavlja kao pozitivna osobina, a snobovi se regrutiraju dnevno (nažalost, najčešće iz reda mladih osoba).

Već na početku spomenut gospodin Joseph Epstein u svojoj knjizi zgodno je primijetio – cilj snoba nije ulazak u tzv. visoko društvo, već samo mišljenje drugih ljudi te konstatira „elitist ide u operu jer voli takvu glazbu, a snob ide samo zato da tamo bude viđen“ (poznato, zar ne?).

Ne morate samo željeti bolju odjeću, automobil ili neki drugi statusni simbol da bi ste bili snob. Snobovi su pomodari u bilo kojoj sferi života, npr. pomodari u umjetnosti, pomodari u zdravom načinu života…

Kako se boriti protiv toga?

Znamo, da djeca lako dolaze pod loš utjecaj, a naročito ako su obasuti blještavilom, zgodnim krpicama…

Opet je sve u rukama roditelja, oni su ti koji imaju pravo i dužnost, svojoj djeci pokazati prave životne vrijednosti (svaka obitelj stvara svoju tzv. TOP LISTU životnih vrijednosti).

Ono što su nas učili su dobrota, poštenje, marljivost, suosjećajnost…

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradonačelnik uručio Povelju počasnoj građanki Anici Zubović

Gradonačelnik Fernando Kirigin i zamjenica Kristina Đukić danas su u Zagrebu posjetili Anicu Zubović, glazbenu umjetnicu koja od ove godine ...