Početna - IZDVOJENO - Josipović: Neka u Ustav uđu i životne zajednice koje se ne zovu ‘brak’
Ivo Josipović
foto: web

Josipović: Neka u Ustav uđu i životne zajednice koje se ne zovu ‘brak’

Na dnevnom redu sjednice Vlade je prijedlog zakona o životnom partnerstvu kojim se istospolnim partnerima omogućava sklapanje životnog partnerstva pred državnim tijelom i upis istog u registar životnog partnerstva, koji vode matični uredi.

Ivo Josipović ističe kako bi se time ostvarila ravnoteža i otklonio osjećaj neravnopravnosti.
‘Životnim zajednicama različitim od braka jamči se pravo na obiteljski život i njegovu zaštitu’, prijedlog je predsjednika Ive Josipovića kojeg je poslao predsjedniku Sabora Josipu Leki i na taj se način uključio u proces ustavnih promjena, piše Novi list.

Josipović naime smatra kako bi se ovaj stavak trebao dodati članku 62. Ovakvom odredbom bi se, kako je obrazložio Josipović, ostvarila ravnoteža i otklonio osjećaj neravnopravnosti ‘s obzirom na novouneseni stavak 2. istog članka’.

Josipović se referirao na stavak ‘Brak je životna zajednica žene i muškarca’, koji još nije ušao u Ustav, a planirano je da se to dogodi 20. prosinca kada bi Sabor trebao izglasati ustavne promjene.

Razlike koje postoje između istospolnih i heteroseksualnih zajednica u pogledu prava odnose se prvenstveno na položaj djece te se ne predviđa mogućnost posvajanja djece za životne partnere, ali je, uvažavajući činjenicu da istospolne zajednice s djecom postoje predviđena mogućnost stjecanja prava skrbi životnog partnera nad djetetom drugog životnog partnera.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...