Početna - IZDVOJENO - JVP Opatija potpisala novi Kolektivni ugovor s osnivačima
JVP
foto: Grad Opatij

JVP Opatija potpisala novi Kolektivni ugovor s osnivačima

U uredu gradonačelnika Opatije prije podne u petak, 9. rujna  potpisan je novi Kolektivni ugovor za radnike u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Opatija.

Trenutno važeći kolektivni ugovor koji je potpisan 19. rujna 2012. godine sa četiri pripadajuća aneksa, sklopljen je na razdoblje od dvije godine, uz mogućnost produženja na dodatne dvije godine. Kako razdoblje važenja Kolektivnog ugovora ističe, predstavnici suosnivača, gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, načelnici općina Mošćenička Draga, Matulji i Lovran – Ratko Salamon, Mario Ćiković i Alan Sanković te zapovjednik vatrogasne postrojbe Gordan Filinić u ime poslodavca s jedne strane i Sindikat vatrogasaca Rijeka s druge strane, čiji je predstavnik Marinko Brnčić danas su potpisali ovi Kolektivni ugovor, oko čijeg teksta su se prethodno uskladili.

Obzirom da u dosadašnjoj  primjeni nije bilo problema, na zadovoljstvo potpisnika, isti sadržaj se preuzima za naredno razdoblje važenja.

Gradonačelnik Ivo Dujmić naglasio je da su vatrogasci naš brend, i da je suradnja s njima na zavidnome nivou, u svakoj potrebnoj prilici, što su naglasili i ostali načelnici nazočni na potpisivanju ugovora.

Gradonačelnik Dujmić  detaljnije je objasnio elemente novog Kolektivnog ugovora. Primjerice, materijalna prava svih korisnika proračuna ujednačena su pregovorima koji su vođeni krajem 2015. godine. Osnovica za obračun plaće koja je radnicima JVP- a Opatija bila umanjena za 3%  u 2013., 2014. i 2015. godini, kao doprinos radnika prilikom nepovoljnije situacije u kojoj se našlo cijelo gospodarstvo, u 2016. godini ʺoporavljenim proračunomʺ osigurana su sredstva da se vrati na iznos prije umanjenja. Zbog specifičnosti vatrogasne djelatnosti u Kolektivni ugovor unesene su novine, sukladno prijedlozima samih radnika.

Primjerice, IV. aneksom u siječnju 2016. g. iskorištena je zakonska mogućnost prekovremenog rada u trajanju dužem od 180 sati godišnje za pojedinog radnika, najviše do 250 sati godišnje, kada je u sezoni požara potrebna raspoloživa radna snaga u puno većem obimu; Propisana je ʺstimulativnaʺ otpremnina koja bi se ponudila radniku čim stekne prve uvjete za mirovinu, čime se želi dodatno poboljšati efikasnost vatrogasne postrojbe pomlađivanje kadra koji objektivno može uspješnije savladati opasne intervencije. Zatim, pravo radnika na  jednokratnu pomoć u slučaju bolovanja dužeg od 90 dana koje je uzrokovano psihičkim poremećajem. Isplata 10 % satnice redovnog rada za sat pasivnog dežurstva, što je do sada vrijedilo samo za protupožarnu sezonu, ubuduće se priznaje za pasivno dežurnu smjenu, u iznosu od 5% satnice redovnog rada, koja zamjenjuje službujuću smjenu a sukladno rasporedu koji utvrdi zapovjednik.

Novi Kolektivni ugovor važi do 4. veljače 2018. godine (uz mogućnost produženja na još dvije godine), kao i kolektivni ugovori koje je Grad sklopio sa ustanovama, iz razloga vođenja istovremenih pregovora i postizanja ujednačenosti u pravima.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...