Početna - IZDVOJENO - Kako do subvencija za energetsku obnovu kuća i zgrada?
Rijeka

Kako do subvencija za energetsku obnovu kuća i zgrada?

Program energetske obnove zgrada i obiteljskih kuća do 2020. predstavljen je jučer u prepunoj riječkoj gradskoj vijećnici. Više od 40 posto energije u Hrvatskoj potroši se u javnim i privatnim zgradama, a moglo bi se uštedjeti 70 posto.

Slična je situacija i u Europi, pa Europska komisija obvezuje članice na ovakve programe. Do 2020. godine u Hrvatskoj je predviđeno prosječno 817,5 milijuna kuna godišnje za subvencije koje bi pokrivale više od polovice investicije koja bi se, uz ovu subvenciju, vratila za manje od 4 godine.

Procjenu konačnih efekata iznijela je Irena Križ Selendić iz Minstarstva graditeljstva i prostornog uređenja: smanjenje računa za energente za 116 milijuna kuna na godinu, smanjenje emisija ugljičnog dioksida za 72 tisuće tona godišnje, osiguran posao za oko tri tisuće ljudi, povećanje vrijednosti nekretnina, manje buke i manje troškova za održavanje.

Također se očekuje smanjenje potrošnje toplinske energije i električne energije za toplinske potrebe, poticanje domaće proizvodnje toplinskih i izolacijskih materijala te drugih materijala, recimo prozora, kao i poticanje uporabe biomase, navela je Križ Selendić.

Posla za poduzetnike bit će i u javnom sektoru, koji je do 2020. godine obvezan energetski obnoviti tri posto površine zgrada godišnje. Europska unija sve projekte sufinancira, ali i kažnjava neispunjavanje plana.

Kako provedba traži prilagodbu propisa, prvi natječaj za kuće i stanove trebao bi biti raspisan u drugoj polovici ove godine, a svake se godine planira obnoviti po dvije tisuće obiteljskih kuća i pola milijuna četvornih metara u stambenim zgradama.

Na natječaj će se moći javiti vlasnici obiteljskih kuća i stambene zgrade. Vlasnici pojedinih stanova ne mogu se samostalno natjecati jer se želi obnavljati čitave zgrade.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...