Početna - IZDVOJENO - Karamarko o budućem sastavu Vlade
karamarko petak
foto: HDZ

Karamarko o budućem sastavu Vlade

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko novinarima je u središnjici stranke dao osvrt na aktualna politička zbivanja u zemlji.

Na sjednici Vlade donesena je odluka o minimalnoj plaći i to je povećanje od 3 posto.

“Pa ne znam uopće što oni odlučuju i koja je logika i što sve to skupa znači. Mislim, Vlada je na odlasku i ne bih više komentirao njihove odluke”.

Imate li neku predodžbu kakvo je stanje u ministarstvima i državnim financijama?

“Nemam predodžbu, nadam se da nećemo naletjeti na još goru situaciju od one koje za koju znamo da jest. Volio bih da nećemo”.

Hoćete li vi kao bivša Vlada napraviti ponovni start i sve ispočetka provjeravati?

“Naravno da ćemo morati raditi uvid u pravo početno stanje”.

Most se ne slaže s odlukom da javno zdravstvo bude po principu kanadskog sustava.

“O tome ćemo razgovarati. Mi smo pripremili mjere, promjene u zdravstvu, uštede itd. Ovo su površni razgovori, paušalne ocjene preko medija. To treba ozbiljno sjesti, sljedeći tjedan počinjemo s pregovorima i sve skupa će to dobiti jednu ozbiljniju dimenziju”.

Ima li nečega u čemu se mogu očekivati problemi i ima li ih već sada?

“Nema za sada nikakvih problema. Da će sve biti bez problema, neće jer kad ljudi razgovoraju i pokušavaju naći rješenja uvijek ima različitih mišljenja. Međutim, ono što je bitno je da postoji izuzetno izražena dobra volja da se napravi dobar posao. I ukazali smo svi isto”.

Što se tiče reforme javne uprave, ima li tu nešto na što nećete pristati?

“Ne znam na koji tu dio mislite, sigurno da ima tu puno zahvata, ono što je bitno da reforma mora biti i postupna, da i eventualno smanjenje broja zaposlenih mora biti usklađeno s rastom u gospodarstvu. Dakle, u realnom sektoru. I da ne smije biti potresa, u svakom slučaju reforme će biti provedene. Zato ova Vlada i jest reformska”.

Kad imate sljedeći sastanak s gospodinom Petrovom i mandatarom?

“S mandatarom imam danas, s gospodinom Petrovom počinjemo u ponedjeljak službene razgovore”.

Hoće se na sporazumu raditi a onda i funkcije? Sporazum s Mostom u kojem će se definirati reformski ciljevi.

“To je dobro da ćemo i mi i MOST biti u poziciji odgovornosti i u izvršnoj vlasti. Prema tome sve ono što planiramo danas i govorimo da treba napraviti, trebat ćemo i realizirati, zajedno s gospodinom Tihomirom Oreškovićem”.

Orešković će se okružiti stručnjacima

Novinare je zanimalo kako naziva suradnju s MOST-om?

“To je suradnja, nemojmo patiti od termina, bitno je da radimo, da taj naš dualni sastav bude funkcionalan i efikasan. Ja se time uopće ne bavim, nije bitno kako ćemo se zvati, bitno je da budemo efikasni, da dobro surađujemo i da nešto napravimo”, kazao je Karamarko.

Komentirao je i mišljenje novog mandatara o gospodarskom programu HDZ-a koji je razvijen u suradnji s institutom IFO iz Bavarske.

“Gospodin Orešković je proučavao ono što je pripremljeno zadnje tri godine. Mislim da je zadovoljan, da je to to izvrsna podloga, izvrstan okvir za sve promjene i reforme koje namjeravamo provesti”.

Je li gospodin Orešković spominjao svoje suradnike u budućoj Vladi?

“Ne. U svakom slučaju, bitno je da Vlada bude stručna, to stalno govorimo. Sigurno da najbliži suradnici gospodina Oreškovića, oni koji će se baviti financijama, gospodarstvom, poduzetništvom itd., moraju biti njegov izbor. Mi ćemo njemu predlagati neke kvalitetne ljude s debelim kvalitetnim referencama, ali mislim da je pošteno da oko tog dijela njegova bude zadnja”.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...