Početna - IZDVOJENO - Karamarko: Aktivno ćemo se zauzeti za prava Hrvata u BiH
karamarko
web

Karamarko: Aktivno ćemo se zauzeti za prava Hrvata u BiH

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je u petak u Vitezu u BiH kako će se ta stranka kada, kako očekuje, preuzme vođenje države nakon sljedećih izbora, aktivno zauzeti za ravnopravnost Hrvata u BiH te će i kroz gospodarske projekte pomoći opstanku Hrvata u toj zemlji, poručivši kako će se o tim temama nakon izbora u Hrvatskoj “drukčije razgovarati”.

“Naš odnos prema Hrvatima u BiH je aktivan, a posebno će biti aktivan kada preuzmemo odgovornost vođenja države i borit ćemo se da Hrvati napokon postanu ravnopravni u našoj domovini Bosni i Hercegovini“, istaknuo je Karamarko kasno poslijepodne na Klauzuri HDZ-a u Vitezu za 11. izbornu jedinicu koja obuhvaća i državljane RH u BiH, na kojoj su sudjelovali i čelnici HDZ-a BiH.

Karamarko je ocijenio kako sadašnja pozicija hrvatskog naroda u BiH nije dobra te kako će je rješavati zajedno s HDZ-om BiH. “Nakon što HDZ u Hrvatskoj kreira svoju vladu”, poručio je Karamarko, “onda ćemo drukčije razgovarati da bi se popravila nepovoljna pozicija Hrvata u BiH”.

“Kako smo jedna stranka i jedan narod u dvije države, vodimo istu/sličnu politiku, koja u nekim nijansama može biti različita, ali moramo isto misliti, isto željeti i raditi jer u pitanju je opstanak Hrvata na ovim prostorima”, istaknuo je Karamarko u govoru u Vitezu.

Čelnik HDZ-a je istaknuo kako sadašnji HDZ u Hrvatskoj nije onaj od prije nekoliko godina te da sadašnji HDZ neće razočarati “svoju braću” u BiH.

Poručio je kako se dosta gospodarskih planova i projekata HDZ-a Hrvatske tiču i BiH, jer je HDZ-u stalo da i kroz te projekte doprinese opstanku Hrvata u BiH.

“I o tome ćemo se dogovarati, a za nekoliko mjeseci (nakon izbora u Hrvatskoj) o svemu ćemo drugačije razgovarati”, dodao je Karamarko izrazivši očekivanje kako će HDZ BiH pomoći HDZ-u Hrvatske da pobijedi na predstojećim izborima.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović u svojem je obraćanju na HDZ-ovoj klauzuri u Vitezu izrazio spremnost da njegova stranka na svaki način pomogne HDZ-u u dolasku na vlast u Hrvatskoj.

Čović, trenutačni predsjedatelj Predsjedništva BiH, istaknuo je kako bi bio sretniji da političko vodstvo Hrvata u BiH ima veću potporu iz Hrvatske, izrazivši žaljenje da u zadnje gotovo dvije godine, kako je ustvrdio, nema nikakve komunikacije.

“Vaš premijer (Milanović) je izjavio kako nema s kime pregovarati u BiH, odnosno da ne zna s kime bi pregovarao. Da nije tužno moglo bi se drugačije nazvati, jer toliko toga postoji što veže dvije zemlje (BiH i RH) i naš narod”, kazao je Čović dodavši kako postoje mogućnosti za zajedničke projekte Hrvatske i BiH. Podsjetio je kako je ovog tjedna tročlano Predsjedništvo BiH posjetilo Beograd te da su u razgovorima domaćini u Srbiji spominjali projekte od 30 ili 40 milijardi eura, zapitavši zbog čega u tim projektima nema i Hrvatske, koja je članica EU.

Karamarko je u svojem govoru ponovio oštre kritike na račun sadašnje vlasti u Hrvatskoj rekavši kako je riječ o “lažnim socijaldemokratima i salonskim ljevičarima, sličnima onim u Grčkoj”. Kritizirajući premijera Milanovića, Karamarko je rekao kako se on gospodarstvom bavi „samo petnaestak minuta na dan“.

Izvor: Jutarnji list

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...