Početna - IZDVOJENO - Karamarko: Kampanja se pretvara u Milanovićev privatni show, a zbog njegovih odluka građani će platiti 7 milijardi kn
Milanović-Karamarko
web

Karamarko: Kampanja se pretvara u Milanovićev privatni show, a zbog njegovih odluka građani će platiti 7 milijardi kn

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u petak da Vladin prijedlog zakona o konverziji kredita iz švicarskog franka u euro nije dobar jer će, kako je istaknuo, sedam milijarda kuna, umjesto banaka, platiti hrvatski porezni obveznici.

“Žao mi je i u svakom slučaju moramo riješiti problem dužnika u francima, ali moramo naći realno rješenje koje nije u službi predizborne kampanje i koje nije, rekao bih, mjehurić od sapunice. A to je upravo što sad Milanović i njegovi kompanjoni nude”, ocijenio je Karamarko na 23. državnoj stočnoj izložbi u Gudovcu odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentira to što su u vezi s predloženim zakonom o konverziji Europskoj komisiji pisale neke banke iz Hrvatske te pismo ministru financija Lalovcu austrijskog kolege Hansa Joerga Schellinga u kojemu problematičnim smatra to što se cijeli trošak konverzije prebacuje na banke.

Karamarko je rekao i da taj zakon nije dobar onako kako ga predlaže Vlada, kako ga želi koncipirati i formulirati.

Napominjući kako zakon u prvi mah djeluje kao dobar, upitao se zar Milanović zaista misli da će mu banke darovati sedam milijarda kuna za njegovu kampanju. Drži da će tih sedam milijarda pasti na leđa hrvatskim poreznim obveznicima.

U vezi s Milanovićevom najavom da će u drugom koraku bankama davati nekakve bonuse s obzirom na poreze, Karamarko je rekao kako smatra da će opet svi građani – i oni koji nisu dizali te kredite, biti suodgovorni i na neki načini oštećeni u plaći.

Znao je da banke neće mirovati pa ga nije iznenadilo pisanje nekih banaka Europskoj komisiji te je zato, kako je rekao, kao primjer naveo ono što je u Crnoj Gori napravljeno, da se opterete banke, ali realno, “ne na način da se to prebaci na državni proračun”.

Karamarko: SDP nema gospodarski program nego iza sebe ima neuspjehe

Na pitanje kako ocjenjuje dosadašnji dio izborne pretkampanje te nije li vrijeme da i HDZ i SDP pred birače krenu s konkretnim gospodarskim programom, Karamarko je rekao da HDZ ima gospodarski program, a njegove elemente otkrivat će u onoj mjeri u kojoj to HDZ-u bude strateški potrebno.

Istaknuo je i kako, za razliku od HDZ-a, SDP nema program, nego samo neuspjehe te da ne zna što bi još mogao ponuditi hrvatskoj javnosti i građanima.

Optužujući SDP da je već dugo u prljavoj kampanji, pozvao je da predizborna kampanja bude čista te da se probaju sučeljavati argumenti. Smatra i da je, kad je riječ o argumentima, SDP u inferiornom položaju te da zato pribjegava prljavoj kampanji i osobnim uvredama.

“Sve se pokušava svesti na osobne relacije nekih ljudi – to nije dobro, ovo nije neki autonomni show predsjednika Vlade, ovo je vrlo odgovorna situacija. Čovjeku koji tri i pol godine gubi vrijeme je da prizna da je izgubio, da ništa nije učinio, i to bi bila jedna poštena pozicija koju bi mi znali cijeniti”, rekao je Karamarko. Opovrgnuo je da je bivša HDZ-ova Vlada kao sada SDP-ova kupovala glasove birača te je istaknuo kako ovo što sada radi SDP-ova Vlada nije viđeno u povijesti hrvatske demokracije.

“Cijelo vrijeme prelijevaju iz šupljeg u prazno nekakva sredstva ne bi li kupili glasače”, rekao je.

Na novinarsku primjedbu nije li isto s mirovinama i plaćama radio i bivši premijer Ivo Sanader, Karamarko je podsjetio da je bivša HDZ-ova Vlada u zadnja dva kvartala imala rast BDP-a, nakon čega je slijedila silazna putanja.

“Čim su došli na vlast, pali smo, dakle BDP je pao otkad su oni na vlasti negdje za 3,5 posto, i to je jedan veliki bunar, krater u koji su nas ubacili i sad kao umjetno su nas dignuli za jedan posto. Znate, to je kao – na dnu ste bunara pa su vas digli koji centimetar gore. To je njihova promidžba sad u ovom vremenu”, rekao je Karamarko.

Na pitanje zašto je obišao stočni sajam, Karamarko je odgovorio da je tu jer je jedna jedna od prvih točaka HDZ-ova gospodarskog programa oživljavanje poljoprivrede, vraćanje života na selu tako da počnemo proizvoditi hranu i da tu hranu plasiramo na svoje otoke.

Izvor Hina

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...