Početna - IZDVOJENO - Karamarko: Mi ne dijelimo Hrvatsku na “mi ili oni”, ali imamo program, ljude, snagu i odlučnost voditi Hrvatsku
karamarko samobor
foto: HDZ

Karamarko: Mi ne dijelimo Hrvatsku na “mi ili oni”, ali imamo program, ljude, snagu i odlučnost voditi Hrvatsku

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u posljednjem intervjuu pred parlamentame izbore, koji je objavio Jutarnji list, najavljuje da HDZ ima program, ljude, snagu i odlučnost voditi Hrvatsku

-Zašto mislite da ste pravi čovjek za premijera? Zazirete od javnih nastupa i eksponiranja, kako to mislite prevladati?

– Ne zazirem od javnih nastupa jer javno nastupam svaki dan pred tisućama ljudi i u medijima, ali zazirem od nametljivog eksponiranja verbalnim akrobacijama i od besplodnih svađa. Stoga ni kao osoba ni kao političar ne vidim potrebu za bilo kakvim forsiranim eksponiranjem. Dužnost predsjednika Vlade spreman sam preuzeti jer imamo ozbiljan program koji smo dugo pripremali, imam iskustvo obnašanja visokih državnih dužnosti, a hrvatski narod umjesto lažnih obećanja želi stvarne promjene. Sjetite se da aktualni premijer 2007. nije želio preuzeti tu ulogu kao predsjednik SDP-a, nego je delegirao gospodina Jurčića. A 2011. preuzeo je dužnost premijera potpuno nespreman. To najbolje dokazuju poražavajući rezultati njegova mandata. Za razliku od Milanovića, nisam j bježao od naroda ni u Sinju, ni u Kninu, ni igdje drugdje, nego sam već tri godine u kontaktu s ljudima, znam sve probleme i spreman sam u ovom teškim trenutku preuzeti odgovornost za Hrvatsku, kao što sam bio spreman u teškom trenutku stati na čelo HDZ-a. Tri godine rada dalo je vidljiv rezultat u HDZ-ovu rejtingu. To isto kanim pokazati i kao predsjednik Vlade.

-Postizborne koalicije: tko vam je najzanimljiviji?

– Možemo razgovarati sa svima koji su spremni podržati nas u bitnim točkama našeg programa. A to je gospodarski razvoj poticanjem investicija te s tim u vezi oslobađanje rada i kapitala od porezne presije, uz povlačenje novca iz fondova EU, demografska obnova, zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske, digitalizacija Hrvatske, reforma obrazovanja, aktivna politika zapošljavanja mladih, razvoj otoka i brdsko-planinskih područja, ulaganje u znanost, gradnja kapitalnih objekata kao što su Pelješki most, tunel Učka, pruge, kanal Dunav-Sava. No, ne umišljamo si da je sva hrvatska pamet kod nas. Spremni smo razmotriti sve prijedloge naših političkih suparnika i zajedno raditi na razvoju domovine.

-Zazirete li od uspjeha Mosta? Oni tvrde da neće u koaliciju s HDZ-om. Može li se to promijeniti? Biste li višnjima?

– Mogu samo još jednom istaknuti ono što sam rekao: mi ne dijelimo Hrvatsku na ili mi ili oni, ali imamo program, imamo ljude, imamo snagu i odlučnost voditi Hrvatsku. No, nikome nećemo zalupiti vrata za razgovor.

-Kako komentirate izjave Angele Merkel da strahuje od novih oružanih sukoba na Balkanu?

– Izjavu tumačim kao iskrenu zabrinutost za ovaj dio Europe, i u njoj čitam osjećaj odgovornosti Njemačke za mir i budućnost projekta europskoga zajedništva. Izjava dakako ima i unutarnjopolitičku važnost, kao poruka kritičarima njezine politike prema imigrantima da nije dobro stvari lomiti preko koljena, nego problem treba rješavati na način koji neće izazvati potrese ni lančane reakcije. Treba shvatiti da je ovo nova i stresna situacija koja, razumljivo, izaziva mnoga pitanja, pa i strahove, a strah je najveći neprijatelj razuma i mira. Imajući to na umu, kancelarka Merkel, slikovito rečeno, puše i na hladno.

-Možete li napokon reći tko će biti tri ključna ministra u vašoj Vladi?

– Postoje ona ministarstva koje smo u Tuđmanovo vrijeme zvali državnima: obrana, financije, vanjski i unutarnji poslovi, razvitak i obnova. Ona uvijek imaju malo veću specifičnu težinu od ostalih. No, to je manje važno. Bitno je da će naša Vlada voditi državnu politiku, a ministarstva će biti sukreatori i izvršitelji državne politike. Neće biti soliranja. Državu napokon treba shvatiti kao cjelinu, a ne kao skup parcijalnih djelatnosti i interesa. Duh zajedništva, o kojemu smo govorili u kampanji, bit će i duh rada Vlade, a dobrobit Hrvatske na prvome mjestu.

-Što bi bio vaš prvi potez da postanete premijer?

– Ukinut ćemo parafiskalne namete kao prvi i najbrži korak rasterećenja gospodarstva, smanjiti plaću premijera, ministara i zastupnika i vezati je uz rezultate. Kad počne rasti gospodarstvo, kad počnu rasti plaće građana, tada mogu ponovno rasti i njihove. Na čelo državnih tvrtki i javnih poduzeća postavit ćemo stručne, a ne politički podobne, mijenjati ovršni zakon i zaštititi 320.000 blokiranih.

-Hoćete li nastaviti proces protiv Manolića? Hoćete li imati vremena poslije kampanje za odlaske na ročišta?

– Želim samo da se utvrdi istina. Kao što u demokratskom društvu svaki građanin ima pravo slobodno izražavati vlastito mišljenje, jednako tako svaki građanin ima obvezu odgovarati za javno izrečenu riječ. Istina nema cijenu i zato mi je važno da se i u ovom slučaju ona utvrdi.

-Kako mislite smanjiti podijele u našem društvu?

– Mi ne želimo dijeliti ljude na ili mi ili oni. Nažalost, posljednjih tjedana ta histerija laži, optužaba i mržnje protiv HDZ-a poprimila je zastrašujuće razmjere. Nije važno što mene napadaju, ali što tako sotoniziraju stranku koja je dala najveći doprinos stvaranju, organizaciji obrane i oslobađanju hrvatske države, stranku koja je najbrojnija, to otkriva zastrašujući odnos ove Kukuriku koalicije prema hrvatskoj državi i narodu. Oni bi očito htjeli da država i narod i suvremena hrvatska povijest postoje bez HDZ-a, ali to nije moguće. To me podsjeća na ono retuširanje povijesti iz Orwellova romana 1984. Licemjerno je pozivati se na Tuđmana, a rušiti politiku pomirbe koju je on provodio, vrijeđati branitelje i vlastitu državu nazivati slučajnom. To govori koliko je njihovo novootkriveno domoljublje neiskreno. No, mi ćemo i dalje pružati ruku suradnje svima bez uvjeta, osim jednog: da nam interesi Hrvatske bude iznad osobnih, stranačkih i bilo kojih drugih interesa.

-Nećemo se dati ucjenjivati. Hoćete li čestitati Milanoviću ako pobijedi?

– Nadam se da će on čestitati meni. To bi bila prava gesta u duhu ovoga što sam govorio.

-Hoćete li podni jeti ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a ako ne uspijete sastaviti Vladu?

– O tome uopće ne razmišljam. Ali moja politička sudbina nije važna. Važna je sudbina Hrvatske, važna je budućnost hrvatskog naroda, i to je jedino što me zanima.

-Austrijski Die Presse objavio je članak podnaslovom ‘Oslobodit ćemo Hrvatsku od komunista’. Kako ga komentirate?

– Ma kakvi komunisti! U Hrvatskoj gotovo nema komunista, ali ima onoga što nazivamo komunističkim mentalitetom i obrascem vladanja: komitetsko upravljanje, podobništvo, život na državnim jaslama, uprezanje države u kola Partije, nadzor nad medijima, pritisci na sudstvo, iskrivljavanje prošlosti, kako one od 1941. do 1945., tako ove od 1991. do 1995., ozlogtašavanje, pa i pro-gon političkih protivnika, traženje unutarnjeg neprijatelja, otuđenost od naroda, podjela na ili mi ili oni. To je možda najgore od svega jer previše podsjeća na one riječi do istrage naše ili vaše. A znamo tko ih je izgovorio! Kada to kaže predsjednik hrvatske Vlade, onda time osuđuje većinu nacije. Ako to nije strašno, što je onda strašno? A sve smo to gledali od 1945. do 1990.0 tome sam ja govorio. Tome smo se suprotstavili i od takvog mentaliteta i političke prakse ponovno ćemo demokratski osloboditi Hrvatsku, kao i 1990.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...