Početna - IZDVOJENO - Karamarko: Riječko kazalište nije ni narodno ni hrvatsko
tomislav-karamarko
Foto: energypress

Karamarko: Riječko kazalište nije ni narodno ni hrvatsko

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u velikom intervjuu za subotnje izdanje Jutarnjeg lista rekao je da će pobjeda Domoljubne koalicije biti uvjerljiva i da im neće nedostajati mandata.

Dodao je da su na programu radili pune dvije godine, a da je završen krajem lipnja, prenosi Direktno hr.

“Kad govorimo o 5 posto rasta, govorimo da će on toliko iznositi u zadnjoj godini našeg mandata. Plan je da taj rast u prvoj godini iznosi 2,5 posto, u drugoj 3,7, u trećoj 4,6 posto, a u četvrtoj 5 ili točnije 5,3 posto”, rekao je Karamarko.

Dodao je da će se smanjenje PDV-a na 23 posto doći nakon godinu i pol do dvije nakon osvajanja vlasti.

HDZ neće smanjivati broj županija, nastavlja, ali gradovi i općine koji nisu samoodrživi morat će reformirati način upravljanja.

Što se tiče 1000 eura za svako novorođenče, za što bi se novac trebao osigurati gašenjem nekih agencija, rekao je: “Poznato je da postoji određeni broj fantomskih agencija i udruga koje ničemu ne služe. Mi nećemo osnivati agencije pa tamo zbrinjavati podobne i nestručne političke kadrove”.

Što se tiče kriterija za izborne liste, kazao je da je princip bio krajnje demokratski.

“Teren i stranačka baza predložili su kandidate. Ostavio sam si dvadesetak posto diskrecijskog prava intervenirati u liste jer smo imali dodatnu obvezu, a to su naši koalicijski partneri. S jedne strane, htjeli smo mlađe ljude, ali smo htjeli sačuvati i one iskusnije jer ne možemo dozvoliti da u Saboru izgubimo stručnjake iz područja prava, kulture, financija, vanjske politike…”, rekao je dodavši da među HDZ-ovim kandidatima ima više od 80 posto novih ljudi, a među SDP-ovim je više od 50 posto starih kadrova.

Karamarko je progovorio i o Hajduku, Zdravku Mamiću, a dodao je da će kampanja biti skromna. Na donatorsku večeru u Zagrebu došlo je više od 350 ljudi, a donirali su više od milijun kuna neto. Dodao je da ako donatori ne ispunjavaju obveze prema radnicima ili državi, ne mogu donirati.

Što se tiče sučeljavanja, rekao je da premijer na odlasku želi sučeljavanje kako bi ponovio obećanja koja nije ispunio.

“Premijer na odlasku ne zaslužuje sučeljavanje jer nije ispunio niti jedno obećanje. Htio bi i dalje galamom zamagljivati istinu i zatrpavati lažima prazninu koju nam ostavlja”, rekao je Karamarko.

Dodao je da su se u četvrtak sučelili Budimir i Ćorić protiv Lalovca i Dončića, a da interes medija ovog puta nije i interes javnosti.

“HDZ radi program dvije godine, a Vlada na odlasku koja nije ispunila niti jedno obećanje iz programa za koji je dobila mandat svoj program radi dva dana”.

Što se tiče migranata:

“Ja ne želim gledati kako ljudi u mojoj Hrvatskoj sjede u blatu s malom djecom. Želim da ih dočekaju šatori i čvrsti objekti gdje mogu jesti i okupati se. Uz dobru organizaciju i međunarodnu aktivnost to se moglo napraviti”.

Što se tiče predsjedničine objave na facebooku:

“Meni su vladajući šala sami po sebi. Njima smeta što je predsjednica poduzetna žena, a to je naučila u NATO-u”, rekao je i dodao da predsjednica mora dati mandat opciji koja pobijedi na izborima.

Komentirao je i izjave o riječkom HNK za koje je rekao da nije ni narodni ni hrvatski.

“Da se razumijemo, radi se o državnom kazalištu, a ne eksperimentalnom ni elitističkom. To nije Teatar &TD niti beogradski Teatar 212. Samofinanciraj se i radi što god hoćeš, osigurat ću ti kao budući premijer da javno artikuliraš svoj umjetnički izričaj, ali nećeš sjesti na državni proračun i izrugivati se temeljnim vrijednostima hrvatskog društva. Oliver Frljić je ravnatelj riječkog Hrvatskog narodnog kazališta. On kaže da ne zna kojim jezikom govori, a ravnatelj je jedne hrvatske kulturne ustanove”, rekao je i dodao da mu želi sve najbolje kao umjetniku, ako to jest, ali izvan HNK. Cijeli intervju donosi subotnje izdanje Jutarnjeg lista.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...