Početna - IZDVOJENO - U Kastvu maškare sutra preuzimaju vlast!
kastav (1)

U Kastvu maškare sutra preuzimaju vlast!

U utorak 17. siječnja 2017. u 17,30 sati na Trgu Matka Laginje u Kastvu održat će se svečano uručivanje ključa Grada pusnom gradonačelniku, poznatije kao Antonjski rog. Naime, vrijeme poklada (pusta, maškara, karnevala) u Kastvu započinje na blagdan sv. Antona, 17. siječnja i traje sve do Čiste srijede/Pepelnice.

Puhanjem u Antonjski rog najavit će se početak pokladnih ludosti odnosno pusnih nemotarija u Kastvu, koje će završiti 1. ožujka spaljivanjem živopisno izrađene slamnate lutke – pusta, simboličnog krivca za sve nedaće koje su pogodile stanovništvo u proteklih godinu dana. Grad Kastav naime, jedini ima Pusni statut po kojemu se na dan početka Pusta dodjeljuje ”Zlatna broskva” (kelj – biljka iz porodice kupusa), specijalna diploma najboljoj maškari u prošloj godini.

Žitelji Kastva i okolice te brojni posjetitelji imat će prilike u vrijeme pusta u Kastvu pogledati izložbu Vedrana Karuze pod imenom ”Objektivom fotoreportera” u Guitar Caffeu,  prisustvovati osmom maškaranom rallyu šarenih prometala ”Halubje – Liburnija”, ili dočekati Frlanske zvončare u Rubešima odnosno Trinajstićima.

Kako su u Kastavštini i danas vrlo popularni pohodi zvončara, Trg Matka Laginje tako će pohoditi Grobnički dondolaši i Halubajski zvončari. Svojom bukom zvona i zastrašujućim maskama, zvončari tjeraju zimu i zazivaju proljeće još od pretkršćanskog doba te u velikoj grupi obilaze sela svoga zavičaja davno utabanim stazama, bez obzira na vremenske prilike. Poznato je kako su Halubajski zvončari 2009. godine uvršteni na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta kao čuvari folklorne tradicije i zavičajnog identiteta Halubja i Kastavštine.

Posjetitelji će također na Pusnu sredu, 1. ožujka, u Rubešima i Jurčićima imati prilike prisustvovati suđenju i spaljivanju Pusta, i dakako, uvijek se lijepo veseliti s domicilnim gostoljubivim stanovništvom, kušajući pokladni kolač presnac i dobro kastavsko vino.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...