Početna - SPORT - King of Učka u projektu ZWB

King of Učka u projektu ZWB

Potpisan Memorandum o dionicima biciklističke utrke “King of Učka” 

 Grad Opatija i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, kao partneri na EU projektu Zero Waste Blue, programa Interreg Italija – Hrvatska 2014. – 2020., organizirali su drugi radni sastanak u Hotelu Palace u Opatiji.

Na sastanku je potpisan i Memorandum o razumijevanju za biciklističku utrku “King of Učka” koja će se održati 28. rujna 2019. Memorandumom su definirane sve aktivnosti pojedinih dionika sportskog događaja u sklopu projekta Zero Waste Blue, s ciljem produljenja turističke sezone kroz provedbu održivih, “zelenih” sportskih događaja na lokalitetima značajne kulturne i prirodne baštine.

Projekt je predstavila izv. prof. dr. Marinela Krstinić Nižić s FMTU-a. Za trajanja projekta u Hrvatskoj i Italiji bit će održano ukupno 10 pilot sportskih događaja na temelju koncepta zero wastea, odnosno stvaranja minimalnih količina otpada. Smisao je smanjivati količinu nekorisnog otpada te težiti cirkularnoj ekonomiji s ponovnom uporabom materijala. Tako će se, primjerice, na biciklističkoj utrci King of Učka, koja je prošle godine imala svoje premijerno izdanje, koristiti biorazgradive čaše, zdjelice za hranu i vreće za otpad.

– Riječ o sjajnom sportskom događaju koji generira i niz aktivnosti u lokalnoj zajednici te daje i novi brend destinaciji pa je tako već prošle godine porastao broj noćenja u smještaju koji nosi bike friendly oznaku u Ičićima. Tu imamo još mnogo prostora za daljnji razvoj outdoor turističke ponude, naglasila je Tatjana Bartolin, direktorica TZ mjesta Ičići

U ime Grada Opatije memorandum je potpisala viša stručna suradnica za međunarodnu suradnju, europske integracije i protokol Neli Nežić, a kao organizatori utrke proslavljeni hrvatski biciklist Vladimir Miholjević Elvir Sulić.

– Utrku će pratiti 40-tak motornih vozila, od kojih će njih 17 biti hibridna, a u pregovorima smo i s auto kućom Rimac Automobili o sudjelovanju u narednim izdanjima utrke. Ujedno će se održati i edukativne radionice za djecu kao i natjecanje Kid’s King of Učka. Riječ je o virtualnoj utrci koja zahtjeva pravu tjelesnu aktivnost jer se utrkuje vožnjom svojevrsnog sobnog bicikla na zadanoj vrlo zahtjevnoj stazi s usponom i stvarnim fizičkim naporom. Cilj je igrice popularizirati biciklizam i kretanje među najmlađima za koje se priprema i Utrka u recikliranju kućnog otpada, rekao je Miholjević.

Potpisnici navedenog Memoranduma su: Grad Opatija, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Ad Natura Sport d.o.o., Top Sport Events d.o.o., Turistička zajednica mjesta Ičići, Park prirode Učka, Sportski savez Grada Opatije, Savez športske rekreacije “Šport za sve” PGŽ, Udruga Žmergo, Komunalac d.o.o., Udruga osoba s invaliditetom Grada Opatije te Mateo Jurčić videography, obrt za usluge video produkcije. Svi navedeni dionici odlučili su poduzeti predložene aktivnosti i promicati put prema održivosti sportskog događaja, na način da minimiziraju negativne utjecaje na okoliš i pozitivno utječu na događaj s društvenog i ekonomskog stajališta.

Ukupna vrijednost ZWB projekta koji traje od lipnja 2018. do studenog 2019. iznosi oko 860 tisuća eura. Vodeći partner je Grad Opatija, a ostali partneri na projektu su Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova, Dubrovačko-neretvanska županija, Agencija za ekonomski razvoj Regije Emilia Romagna, Regija Emilia Romagna, Regija Veneto, Regija Molise, Grad Ancona i tvrtka Veneto inovacije.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Predstavljena gradska aplikacija KastApp – moj pametni grad

KastApp – moj pametni grad, kastavska gradska aplikacija, od danas je javna i spremna da na niz načina olakša i ...