Početna - IZDVOJENO - Klana, Viškovo i PGŽ razvijaju dvije poslovne zone
ilustracija-pgz

Klana, Viškovo i PGŽ razvijaju dvije poslovne zone

Općine Klana i Viškovo zajednički namjeravaju razvijati svoje radne zone Kunfin i Marišćina, a Primorsko-goranska županija u tome će ih podržati. Čelni ljudi dviju općina, Matija Laginja i Sanja Udović, u sjedištu Županije zajedno sa županom Zlatkom Komadinom potpisali su sporazum o suradnji na provedbi ovog projekta, s namjerom ostvarenja zajedničkih gospodarskih ciljeva. Suradnjom na zajedničkim aktivnostima planiraju smanjiti troškove gradnje i održavanja buduće zone, uz istovremeni zajednički nastup prema budućim investitorima s ciljem otvaranja novih radnih mjesta, što će svakako imati pozitivne učinke na sve sudionike u projektu.

Ovim povezivanjem bit će stvorena praktički nova poslovna zona u Županiji, koja će svojom veličinom od oko 18 hektara te izuzetnom prometnom povezanošću na domaću i europsku cestovnu mrežu i dobrim položajem biti zasigurno novi potencijalni zamašnjak razvoja gospodarstva u županiji, nadaju se potpisnici sporazuma. Realizaciju ovoga značajnoga projekta u svim njegovim fazama sufinancirat će Primorsko-goranska županija koja će i voditi projekt te koordinirati zajedničke aktivnosti.

– Općina Viškovo uz Matulje najpoduzetničkija je općina u Hrvatskoj. Županija će pomoći u pripremi dokumentacije, a sutra i izgradnju infrastrukture, u ovoj novoj velikoj poslovnoj zoni. Bez ulaganja u poduzetništvo i zone nema ni rasta BDP-a ni zapošljavanja, objasnio je župan Komadina.

Načelnica Viškova Sanja Udović najavljuje da poduzetnicima u ovoj zajedničkoj radnoj zoni namjeravaju ponuditi gotov paket – potpuno infrastrukturno rješene i uređene platoe, što dosad nisu nudili u Viškovu.

– Drago mi je da smo uspjeli uspostaviti suradnju s Klanom, a 18 hektara zajedničkog prostora bit će poticaj gospodarstvu u obje općine. Zona je udaljena od stambenog područja, što pogoduje razvoju proizvodnih djelatnosti. Cijeli projekt vrijedi oko 20 milijuna kuna, a bit će realiziran fazno. Platoi će se ponuditi kako se bude rješavala potrebna infrastruktura, rekla je načelnica Udović.

Klanjski načelnik Laginja ističe da se u suradnji sa Županijom može očekivati da dvije radne zone sažive u skorije vrijeme.

– Pred nama je još dosta radova, a nadam se da ćemo ubrzo rezati vrpce na otvaranju cesta i platoa. U Klani nemamo problema s nezaposlenošću, imamo razvijenu privredu i značajan izvoz, zahvaljujući DI Klana. Dovršetkom državne ceste D427 postat ćemo praktički predgrađe Rijeke, a dobar položaj i odličnu prometnu povezanost vidim kao prednost za novu zajedničku veliku poslovnu zonu koju razvijamo, rekao je Laginja.

U obje općine uvjereni su da različite mjere i poticaji za poduzetnike koje kontinuirano provode u Klani i Viškovu, niske cijene zemljišta, komunalnog doprinosa i naknade, uz poduzetnički duh i klimu koje su tradicionalno prisutne u ove dvije općine, privlače potencijalne ulagače koji su, kažu, već pokazali interes. U zoni Marišćina planirana je i gradnja Centra za ponovnu uporabu i poduzetničkog inkubatora, u kojima ja planirano zapošljavanje osoba s invaliditetom i osoba koje spadaju u kategoriju teže zapošljivih po posebnim programima. U obje zone planirano je osigurati zemljište za izgradnju skloništa za nezbrinute životinje, čime bi se značajno smanjili troškovi izgradnje ovog skloništa, s obzirom na zajedničku pristupnu prometnicu.

Dvije općine dogovorile su izgradnju zajedničke prometnice koja spaja dvije zone. Spomenuta prometnica može se spojiti s nerazvrstanom cestom koja prolazi kroz zonu Kunfin, za što je potrebno ishoditi izmjenu i dopunu lokacijske i građevinske dozvole zbog dodavanja ogranka nerazvrstane ceste koja spaja ove dvije zone. Drugim rebalansom županijskog proračuna osigurana su sredstva za izmjenu Prostornog plana Općine Klana i izradu projektne dokumentacije kroz poslovnu zonu Kunfin. Projektna dokumentacija odnosi se na izradu idejnog projekta u svrhu ishođenja lokacijske dozvole, obzirom na to da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi u zoni zahvata planirane ceste. Zbog spajanja s poslovnom zonom Kunfin potrebna je izmjena UPU-a RZ Marišćina. Potrebna sredstva također su osigurana drugim rebalansom županijskog proračuna, kao i za izradu projektne dokumentacije za izgradnju prometnice između ove dvije zone, piše Novi list.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...