Početna - IZDVOJENO - Kolinda u Vatikanu: “Teško je biti žena. Trebaš se ponašati kao dama, izgledati kao djevojčica, a raditi kao konj”
kolinda papa
web

Kolinda u Vatikanu: “Teško je biti žena. Trebaš se ponašati kao dama, izgledati kao djevojčica, a raditi kao konj”

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u srijedu u Vatikanu u govoru o položaju žena u današnjem društvu i politici da se žena danas mora “ponašati kao dama, izgledati kao djevojčica, a raditi kao konj”.

Grabar-Kitarović prvog dana svog službenog posjeta Vatikanu posjetila je u srijedu Hrvatski katolički zavod Svetog Jeronima te održala predavanje na Papinskom sveučilištu  Antonianum u kojemu je govorila o položaju žena u današnjem društvu i politici.

Predsjednica Grabar-Kitarović, koju bi u četvrtak u audijenciju trebao primiti papa Franjo, kazala je u predavanju na Antonianumu da je u današnjem svijetu teško biti žena čak i ako si na visokom položaju. “Danas je teško biti žena – trebaš se ponašati kao dama, izgledati kao djevojčica a raditi kao konj”, rekla je Grabar-Kitarović u predavanju na temu “Žena u politici, izazovi u globaliziranom svijetu”.

Ona je podsjetila da je i sama “prva izabrana hrvatska predsjednica”, te da je bila i “prva ministrica vanjskih poslova, prva veleposlanica u SAD-u, a onda i prva žena na visokom položaju u NATO-u”.

Osvrnula se i na težak položaj žena u nekim zemljama poput Afganistana, te ustvrdila da su i intelektualci puni predrasuda.

“Postoje mjesta gdje život žene vrijedi manje od života krave ili koze… Puno predrasuda vidim i kod liberala i kod onih koji se nazivaju progresivnim i intelektualnim. Ne mogu izbrojiti koliko su me puta u prošloj kampanji pitali može li žena pobijediti i biti izabrana i može li obavljati dužnost predsjednice”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ranije u srijedu Grabar-Kitarović je posjetila Hrvatski katolički zavod Svetog Jeronima, gdje se susrela s rektorom Jurom Bogdanom, redovnicama, redovnicima i studentima, te Hrvatima koji žive u Rimu. Kazala je da je Zavod važno mjesto za hrvatsku povijest i kulturu kroz koje su prošli brojni naraštaji najučenijih Hrvata.

“Ovo mjesto je za nas ostalo jedno od najvažnijih u nacionalnoj kulturi. Plodovi rada brojnih naraštaja uvelike su oblikovali naš identitet i kulturu i time posvjedočili kako hrvatski narod i njegova kultura i znanost bez sumnje i ravnopravno pridonose zajedničkoj izgradnji europske civilizacije na kršćanskim temeljima”, kazala je.

Predsjednica Grabar-Kitarović u četvrtak bi trebala razgovarati s papom Franjom na audijenciji u Papinskoj kući, a nakon toga bi se trebala sastati s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

Nakon susreta s papom Franjom predsjednica će kasnije u četvrtak u veleposlanstvu RH pri Svetoj Stolici odlikovati kardinala Dominiquea MambertijaRedom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, za osobni i višegodišnji doprinos u pristupanju Hrvatske Europskoj uniji te promicanje prijateljskih odnosa između Hrvatske i Svete Stolice. Mamberti je bivši vatikanski ministar vanjskih poslova.

Kako se očekuje, hrvatska predsjednica trebala bi pozvati papu Franju u posjet Hrvatskoj.

Prvi posjet predsjednice Grabar-Kitarović Vatikanu označit će nastavak dobrih odnosa između dviju zemalja, a bit će i prilika za razmjenu mišljenja o stanju u Hrvatskoj i regiji, te o međunarodnim pitanjima.

Izvor: Jutarnji list

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...