Početna - IZDVOJENO - KOMEDIJA O LJUDIMA S GRANICE
predstava
web

KOMEDIJA O LJUDIMA S GRANICE

Premijera predstave ansambla Talijanske drame “Zoran e il cane di porcellana” / “Zoran i pas od porculana” koja je nastala u suradnji s La Contrada – Teatro Stabile u Trstu, održat će se u subotu, 13. lipnja u 19:30 sati na velikoj sceni HNK Ivana pl. Zajca.

komedija inspirirana istoimenim filmom nastalim u talijansko-slovenskoj produkciji, u režiji mladog Mattea Oleotta, prikazanim u kinima diljem svijeta i dobitnikom brojnih međunarodnih nagrada.
Glavni lik svoje dane provodi u gostionici malog pograničnog mjestu, gdje se i osjećaji, opsesije, jezici i sudbine likova spajaju i presijecaju; no, iznenada otkriva da je “naslijedio” posebnog nećaka, koji će između boca terana i natjecanja u pikadu, promijeniti njegov život. Komedija je to o ljudima s granice, gdje je granica više način života nego zemljopisni položaj.

Ravnateljica Talijanske drame Leonora Surian napomenula je da komedija ima i elemenata tragedije te da je pisana prema motivima filma “Zoran, il mio nipote scemo”, ali zapravo prikazuje događanja koja prethode filmu. Izrazila je iznimno zadovoljstvo što režiju potpisuje Andrea Collavino, poznati talijanski redatelj i dramaturg, a tekst Aram Kian, te što su u projekt uključene mlade nade kazališta, od mladih glumaca do scenografa i kostimografa pa do autora plakata.

Redatelj Andrea Collavino nada se da će predstava nastaviti uspjeh filma, ali istodobno naglašava  kako nije želio uprizoriti repliku filma te je zbog toga stavljen fokus na dramatičnost ove komedije.

Jedan od glavnih glumaca, gost iz Italije Eugenio Allegri napomenuo je da se u predstavi radi o nesporazumima te odnosu prema neprilagođenom Zoranu, liku koji svijet vidi drugačije.

Glavnu žensku ulogu tumači Elvia Nacinovich koja je zadovoljna što su uspjeli“ uskrsnuti“ njezin lik koji umire na početku filma.

Maurizio Zacchigna nadodao je da je ovo suvremeni tekst koji je zanimljiv iz razloga što se radnja odvija na selu koje je granično područje država. Ova predstava je zapravo i priča o obitelji, a njena

premijera predstavlja “grand finale” dramskih izvedbi HNK Ivana pl. Zajca.

Kostimografiju potpisuje Manuela Paladin Šabanović, scenografiju Stefano Katunar, a svjetla Bruno Guastini.

Predstava će biti izvedena i u Trstu i to 14. lipnja u 20.30 sati u Kazalištu Basaglia u sklopu dana »Teatri a teatro«.

Intendant Oliver Frljić rekao je da je jako ponosan što je Talijanska drama dio Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, pogotovo u vrijeme kada se sve više u društvu pokušavaju izbrisati različitosti.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Na temelju članka 16. Odluke o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 34/15), članka 44. Statuta Grada ...