Početna - IZDVOJENO - Komunalna naknada i za napuštene objekte?
Hotel Miramare - Crikvenica
foto: croinfo.net

Komunalna naknada i za napuštene objekte?

Zapušteni turistički objekti stvaraju goleme gubitke i kvare sliku Kvarnera.
Desetak gradova i općina Primorsko-goranske županije stoga je zatražilo od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu, kako bi se prisililo vlasnike da takve nekretnine vrate u funkciju. Predlažu da se i njima naplaćuje komunalna naknada.

U Malinskoj je izvan funkcije 2000 kreveta, u Crikvenici 1000. Primorsko-goranski gradovi i općine traže uvođenje komunalne naknade i za vlasnike takvih objekata.

Vlasnici zapuštenih, ruševnih ili neizgrađenih hotela i gospodarskih objekata sada nemaju nikakve obveze prema lokalnim jedinicama i državi.

Golem novac, koji bi mogli zaraditi brojni zapušteni i ruševni turistički i drugi objekti, odlazi u nepovrat. Čak 800 tisuća eura godišnje se gubi se u Malinskoj jer se nema kome naplatiti boravišna pristojba za dvije tisuće praznih kreveta. Ukupni gubitci iznose oko 12 milijuna eura.

Stanje nije puno bolje ni u Crikvenici. Procjenjuje se da bi se, kada bi u funkciji bilo tisuću kreveta u zapuštenim hotelima, godišnje bilježilo 100 tisuća noćenja više. Zbog neodgovornih vlasnika bez posla je ostalo više od sedam tisuća ljudi. Hoće li država stati na kraj našoj turističkoj sramoti?

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...