Početna - IZDVOJENO - Konferencija za novinare: Nogometna utakmica na Kantridi
Kantrida Hajduk Rijeka

Konferencija za novinare: Nogometna utakmica na Kantridi

Danas je u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj održana izvanredna konferencija za novinare vezano uz nogometnu utakmicu između HNK „Rijeka“ i HNK „Hajduk“, koja je odigrana dana 28. rujna 2013. godine na stadionu na Kantridi u Rijeci. Na konferenciji za novinare  uz Senku Šubat, načelnicu Policijske uprave primorsko-goranske nazočili su predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova,  Dražen Vitez, zamjenik glavnog ravnatelja policije i   Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije.

Načelnica Policijske uprave izvijestila je o mjerama i radnjama koje je policija poduzela prije, za vrijeme te po završetku ove nogometne utakmice. Navela je kako policija prije početka nogometne utakmice u zonu stadiona nije dozvolila dolazak 400 navijača gostujuće momčadi koji nisu imali ulaznice, dok je 100-tinjak navijača domaće momčadi upućen na zapadnu tribinu kako ne bi bili u blizini navijača gostujuće momčadi. Također, prije početka utakmice obavljen je detaljan protueksplozijski pregled stadiona kojom prilikom nisu pronađena eksplozivna i pirotehnička sredstva. Za potrebe osiguranja ove utakmice bila su angažirana 353 policijska službenika.  Nakon što je došlo do narušavanja javnog reda i mira  policija je poduzela mjere u cilju sprječavanja daljnje eskalacije nereda te je dio policijskih službenika preraspoređen uz tribinu s domaćim navijačima. Usprkos tome navijači oba kluba su nastavili s protupravnim ponašanjem tijekom čega je jedan policijski službenik teže ozlijeđen, a dvojica lakše. Također je ozlijeđeno sedam navijača gostujućeg i jedan navijač domaćeg kluba.  Naglasila je da su uporabljena sredstva prisile bila neophodna, na zakonu utemeljena i opravdana. Navela je da policija do sada nije zaprimila obavijesti o ozlijeđenim navijačima uslijed uporabljenih sredstava prisile, te ukoliko ih ima, pozvala ih da se jave policiji.

Nadalje, do sada je prekršajno procesuiran počinitelj koji je nepoznatom tekućinom zalio vozilo delegacije gostujućeg kluba, jedan od počinitelja koji je oštetio gradski autobus te počinitelj koji je u Opatiji bacio staklenu čašu prema igračima splitskog kluba.

Iznoseći podatke o podnijetim optužnim prijedlozima i prekršajnim nalozima te kaznenim prijavama, navela je kako je  prije, za vrijeme i nakon utakmice privedeno 20 pripadnika navijačke skupine „Torcida“ i 15 pripadnika navijačke skupine „Armada“.

Načelnica Šubat naglasila je da se kriminalističko  istraživanje nastavlja u cilju utvrđivanja za sada nepoznatih počinitelja kaznenih djela i prekršaja.

 

Zamjenik glavnog ravnatelja, Dražen Vitez izvijestio je o zaključcima s jučer održanog sastanka Nacionalnog odbora za sprječavanje nereda na sportskim natjecanjima. Dogovoreno je da će na stadionima ubuduće biti nazočan prekršajni sudac koji će odmah sankcionirati prekršitelje, da će distribucija ulaznica ići između klubova kako bi se spriječio dolazak osoba koje učestalo narušavaju javni red i mir na sportskim natjecanjima, dok će se od Visokog prekršajnog suda i HNS-a zatražiti jedinstveno pristup u postupanju. Nulta je tolerancija prema pirotehnici, a isto tako pojačat će se nadzor i kontrola nad radom zaštitara i redara te će ih se dodatno educirati i obučiti.  Klubovi će poradi dobivanja licence trebati osigurati prostor za službu osiguranja, video nadzor i brojače karata.

 

U svom obraćanju načelnik Borovec je istaknuo kako je Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima vrlo dobro i precizno definirao uloge svih sudionika sportskog natjecanja. Kao jedan od ključnih problema istaknuo je distribuciju ulaznica. Obveza kluba je da surađuje s navijačkim skupinama, podupire njihov rad te time i odgovara za njihovo ponašanje. Stoga će se ubuduće inzistirati upravo na tome tko preuzima ulaznice za gostujuće navijače, na koji način i kome ih distribuira.

Posebno je naglasio da s aspekta Ravnateljstva policije u ovom događaju nije bilo propusta u postupanju policije. Uloga je policije da intervenira kada su ugroženi životi gledatelja, ukoliko dolazi do oštećenja sportskog objekta i kada je javni red i mir narušen u tolikoj mjeri da to ne može riješiti zaštitarska služba.

Odgovarajući na novinarska pitanja o broju navijača kojima su izrečene zaštitne mjere naglasio je da je procjena policije da je broj onih koji stvaraju nerede na sportskim natjecanjima znatno veći od onih (njih 180) kojima su ove mjere već izrečene. Policija će poradi toga uputiti prijedlog prema prekršajnim sudovima radi izricanje zaštitnih mjera onima koji su više navrata pravomoćno sankcionirani za ove prekršaje.

 

Na kraju konferencije za novinare prikazani su video klipovi uz popratna objašnjenja o poduzetim mjerama i radnjama policije nakon što je došlo do narušavanja javnog reda i mira na ovoj nogometnoj utakmici.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...