Početna - IZDVOJENO - Korisnici toplana: žrtve sustava
Radijator
web

Korisnici toplana: žrtve sustava

Naslov ovoga članka govori sve. Uistnu su stanari koji žive u stanovima koji imaju uređen sustav grijanja u sklopu toplana – žrtve sustava.

Oni i koji bi željeli ukloniti postavljene radijatore, mogu to učiniti, no i dalje će plaćati već unaprijed određeni iznos troškova.

Radi se o sljedećem: na upit zašto se stanovi koji su izgrađeni u bivšem političkom sustavu, s ugrađenom toplinskom mrežom kojom upravlja lokalna toplinska tvrtka, ne može isključiti iz navedenog sustava grijana, glasnogovornica riječkog Energa, Doris Vidošević, odgovorila je da je razlog tomu što su zgrade projektirane na način koji podrazumijeva i fiksne i varijabilne troškove. Dakle, svi oni koji se žele iskopčati iz sustava obvezuju se i dalje plaćati fiksni dio troškova.

U protekle dvije godine građani su ugradili razdjelnike vjerujući da će time smanjiti troškove grijanja,  ali i kada su svi radijatori isključeni, računi i dalje stižu: Razdjelnici nisu mjerila toplinske energije, nego su to uređaji prema kojima se određuje udio potrošnje pojedinog korisnika u cjelokupnoj potrošnji toplinske energije za određenu zgradu. Oni se ugrađuju da bi se ostvarile uštede, cca nekih 30%, te ono što je građanima najbitnije, a to je kontrola potrošnje, tumači Vidošević.

Rješenje se pronalazi u sljedećem: može se isključiti cijela zgrada. No, ta priča je očigledno nemoguća misija, jer, da bi se takvo što učinilo, potrebna je suglasnost apsolutno svih stanara te zgrade, no još se nije dogodilo da su svi stanari pristali dati svoj potpis u tu svrhu.

Toplinarske tvrtke rade po zakonu, ali zakone treba mijenjati ako krše pravo potrošača na izbor. Preostaje nam samo nada da će ih usklađivanje s propisima Europske Unije prisiliti na tržišno poslovanje.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...