Početna - IZDVOJENO - Kostrena odbija ulazak u Riječku aglomeraciju
web

Kostrena odbija ulazak u Riječku aglomeraciju

Za razliku od Grada Opatije i općine Čavle, vijećnici općine Kostrena odbili su donijeti odluku o ulasku u Urbanu aglomeraciju Rijeka.

Urbana aglomeracija Rijeka imala bi sjedište u Rijeci i trebala bi obuhvaćati riječki prsten, Liburniju i Općinu Omišalj, inače jedinu otočnu jedinicu lokalne samouprave čija se strateška važnost u ovom slučaju vidi u zračnoj luci i lučkom terminalu. Formiranje urbanih aglomeracija kojih bi u Hrvatskoj trebalo biti četiri sa sjedištima u četiri najveća grada u skladu je sa strateškim dokumentom Europa 2020, a formiranje urbanih aglomeracija sa sjedištima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku sastavni je dio novog Zakona o regionalnom razvoju koji je stupio na snagu početkom godine. Prilagodba strateškim ciljevima Europske unije pretpostavka je za djelotvornije povlačenje sredstava iz europskih fondova.

Općinsko vijeće Kostrene ovu odluku nije prihvatilo: protiv nje su glasali vijećnici vladajućeg HDZ-a i oporbenog PGS-a, dok su vladajući HNS i oprobeni SDP bili suzdržani pravdajući takav stav s bojazni da će se formirati neka nova općina Rijeka. Međutim, ovakva odluka ne znači da Kostrena neće postati dijelom Riječke aglomeracije budući da konačnu odluku donosi ministar uprave.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...