Početna - IZDVOJENO - Kreću inspekcije iznajmljenih stanova
Zagreb
foto: Davor Pongračić / Cropix

Kreću inspekcije iznajmljenih stanova

U Hrvatskoj je 55 tisuća građana prijavilo da iznajmljuje stanove i za to uredno plaćaju porez od 12% na cijenu najma. Svi ostali to rade ‘na crno’.

Koliko ih je i koliko država zbog toga gubi u proračunu, ne zna se, ali će se ubrzo doznati.

Kako je najavljeno, djelatnici Ministarstva financija uskoro kreću u kontrole pa svi koji stanove iznajmljuju na crno mogu očekivati da će im inspektori pokucati na vrata.

Slavonka na zagrebačkoj adresi. Na njoj je uredno prijavljena, no iza nje su četiri godine selidbe po raznim stanovima.

“Najgora mi je situacija bila u prvom stanu, bez ugovora, bez prijave, a stan je bio u suterenu. Gljivice po zidovima, štakori, prozori se ne mogu otvoriti”, svjedoči Andrea Brkić, podstanarka u Zagrebu.

Prava nije imala nikakva jer nije bila prijavljena. “Išlo se po principu ti si meni rođak, ako te netko pita, ti meni čuvaš stan”, otkriva Andrea.

A ‘čuvara’ je po zagrebačkim stanovima mnogo. Znaju to najbolje studenti.

Država gubi desetke milijuna eura

Na pitanje je li prijavljen kao podstanar, student Aleks iz Varaždina kaže da nije. “Pa to je ilegalno, kažnjivo, ali većina ljudi tu iznajmljuje na crno, ss obzirom na to da se to baš i ne isplati prijavljivati”, kaže Aleks.

“I još nam naplati to što on krši zakon”, dodaje Katarina iz Nove Gradiške.

“Ja sam prijavljen, za divno čudo, u mom slučaju to je legalno, ali sam čuo da ima mnogo onih koji nisu prijavljeni”, kaže Anaid, student iz Sarajeva.

Čuli su i u Poreznoj upravi. Samo 55 tisuća osoba prijavilo je podstanare, a procjene kažu da ih je mnogo više. Prošle godine do kraja rujna država je od poreza na najam zaradila 14 milijuna i 100 tisuća eura. U istom periodu ove godine 3 milijuna i 200 tisuća više .

Zbog najave kontrola, povećan je broj prijava, no u Poreznoj su svjesni da hrvatska država i dalje zbog iznajmljivanja stanova ‘na crno’ gubi desetke milijuna eura. Zato uskoro kreću provjere, a obavljat će ih djelatnici carinske uprave.

“Pokucati na vrata, zamoliti uljudno da se osoba s druge strane koja otvori vrata predstavi i da obrazloži status svog boravka u tom stanu”, otkriva Tihomir Kralj, zamjenik ravnateljice Porezne uprave.

Na pitanje li carinski službenici te ovlasti, Kralj odgovara potvrdno. “Apsolutno da. Ne radi se o namjerama da će netko silom provaljivati vrata ili ulaziti u stanove, vršljati po stanovima, brojati broj stanara, ne”, kaže Kralj.

Suradnja s policijom, sudovima, komunalcima

“Inspektori će doći na vrata onima za koje utvrde da su sumnjivi. A, do tih podataka doći će razmjenom informacija s policijom, sudovima pa i komunalnim poduzećima. Znači, ilegalne podstanare mogla bi otkriti i potrošnja vode”, javlja reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Ipak, neki stručnjaci tvrde da će to biti samo kap u moru. Dok su nesređene zemljišne knjige, kažu, sve je uzalud.

“Ovako će to sve završavati na zločestom susjedu koji prijavi svojeg susjeda da ima podstanare. Neki značajniji prihod u proračunu od ovoga teško je očekivati”, smatra porezni stručnjak Vlado Brkanić.

U agenciji za nekretnine ipak vjeruju da se stanje na tržištu može srediti.

“Sad se već smanjuje broj takvih iznajmljivača, oni su nam nelojalna konkurencija izato štotakve agencije, ako postoje, i pojedinci, uzimaju naknadu za posao koji nije nigdje evidentiran”, kaže Ines Piskač, agentica za nekretnine.

U Poreznoj upravi vjeruju da će prekršitelje evidentirati i naplatiti barem dio utajenog poreza. Bit će to još jedna zakrpa za rupu u proračunu prenosi Al Jazeera.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...