Početna - IZDVOJENO - Kvarner Express
kvarner express
foto: web

Kvarner Express

Tvrtka Kvarner Express osnovana je 1952. godine, a u najboljim danima sedamdesetih i osamdesetih godina znala je brojati više od 1100 zaposlenih, više od pedeset poslovnica i agencija u zemlji i inozemstvu. Bila je jezgra turističkog razvoja današnje Primorsko-goranske, a dijelom i i Istarske županije.

Imali su flotu turističkih brodova, među kojima je najpoznatiji i brod “Iris” i četiri hidroglisera, od kojih jedan još uvijek trune na lukobranu bazena Porto Baroš u riječkoj luci. Sa sredstvima te tvrtke građeni su, danas već napušteni hotel Paris u Opatiji, hotel Marina u Mošćeničkoj Dragi, TN Uvala Scott Kraljevica te mnogi drugi objekti.

Autobusni dio je bio posebno poznat u doba dubokog socijalizma, kada su tvrtke na ovim prostorima vozile velikom većinom domaću proizvodnju, imali su jedan od najboljih voznih parkova na području ex-YU.

Tako je ove godine na Hrvatskom muzeju turizma jedna od tema i ‘Sjećanje na Kvarner Express’. Iz Hrvatskog muzeja turizma pozivaju građane i bivše djelatnike tvrtke Kvarner Express da se uključe u proces pripremanja izložbe o ovoj nekada perjanici opatijskoga turizma. Stoga mole svakoga tko ima bilo kakve materijale, fotografije, informacije i osobne dojmove da im pomognu i jave se u Muzej, da zajednički predstave jednu uspješnu i velebnu turističku tvrtku.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...