Početna - IZDVOJENO - Li-fi internet putem žarulja
Led
foto: Flickr

Li-fi internet putem žarulja

Kvalitetan pristup internetu nekima je vječni problem, no njega bi uskoro mogla riješiti, vjerovali ili ne, jedna obična LED žarulja od 1 W!

Bežična povezivost uređaja putem svjetla već se duže vrijeme spominje kao moguća budućnost komunikacije i povezivanja na Internet.

Li-fi kao pojam nije tolika novotarija. Još 2011. je profesor Harald Haas, inače stručnjak na polju optičkih bežičnih komunikacija, demonstrirao LED žarulju opremljenu tehnologijom za obradu signala – a pomoću koje je prenošen HD video sadržaj na računalo. Upravo Haas je zaslužan za pojam li-fi, poznat još i kao VLC (Visible Light Communications).

Kako funkcionira? Podatke se prvo odašilje u LED žarulju, jednu od onih koju možda koristite u uredu ili dnevnoj sobi. Žarulja se potom pali i gasi tako da treperi milijarde puta u sekundi, toliko brzo da to ljudsko oko ne može ni primijetiti, odašiljući podatke prema uređaju – minijaturnoj kameri koja prepoznaje vidljivo svjetlo – na računalu, pametnom telefonu ili tabletu, a koji treperenje pretvara u podatke.

Li-Fi

Britanski istraživači tvrde da su postigli brzinu prijenosa podataka od čak 10 gigabita po sekundi koristeći Li-Fi, bežičnu optičku internetsku vezu.

Koristili su 3 LED žaruljice (crvenu, zelenu i plavu) od kojih svaka prenosi podatke brzinom 3.5 Gbit/s, a zajedno tvore bijelu svjetlost. Li-Fi, kratica za “light fidelity”, tehnologija je u nastanku koja bi mogla dovesti do jeftinog i energetski isplativog bežičnog interneta, čija će veza biti pouzdanija od sadašnjeg Wi-Fi-ja.

No prilikom dizajna i izrade prototipa znanstvenici su naišli i na neke probleme. Jedna od najveći mana Li-Fi-a je što se veza gubi, ako se žarulja ugasi ili ju nešto blokira.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...