Početna - IZDVOJENO - Liburnijske škole dobile ravno 200 novih osnovaca

Liburnijske škole dobile ravno 200 novih osnovaca

U svim je školama na Liburnijina nastavu je krenulo približno 2.750 učenika. Prvi dan nastave u opatijskim srednjim školama bio je za ukupno 289 novoupisanih učenika u četiri škole

Nastava koja je u novoj školskoj godini započela u ponedjeljak, diljem Liburnije startala je uživo, a najuzbuđeniji u četiri osnovne škole s područnim odjeljenjima i četiri srednje škole u Opatiji bili su oni koji se sa školskim klupama susreću prvi put – đaci prvaci i novopečeni srednjoškolci koji su otvorili novu, vrlo značajnu stranicu u svojim obrazovnim okvirima.

Kada se podaci koji u ovom trenutku još nisu konačni zbroje, u svim je školama na Liburniji na nastavu krenulo približno 2.750 učenika.

U Osnovnu školu Rikarda Katalinića Jeretova u Opatiji su zajedno s »malom školom« u Voloskom i područnim školama u Veprincu i Ičićima upisana 74 prvašića, što je, prema riječima ravnateljice Milane Međimorec, otprilike na prošlogodišnjoj razini.

Prvi je dan nastave za sve liburnijske prvašiće započeo baš kako to i treba biti, uz svečane prijeme i svi su se potrudili da taj prvi dodir s učiteljima i školskim klupama bude što ugodniji pa je tu bilo, osim toplih riječi dobrodošlice i prigodnih darova, primjerice slikovnica »za dobar početak«.

– Situacija je stabilna i broj prvašića je otprilike na istoj razini kao lani, a u nekim sredinama, poput primjerice Ičića, upisano je i nešto više djece nego tijekom prošle školske godine – otkrila je ravnateljica Međimorec, dodavši i da se u cijeloj školi nalazi ukupno 540 djece.

U jednoj smjeni

Prema ukupnom broju učenika na Liburniji, najviše ih je na matuljskom području – u školi u Matuljima njih 560, a u školi Brešca 204.

– Već drugu godinu uzastopce zahvaljujući nadogradnji i obnovi škole, nastava se odvija u jednoj smjeni za sve učenike. U školama u Matuljima, Rukavcu i Jušićima upisano je 66 prvašića, što je u odnosu na lani određeno smanjenje.

Međutim, djece ima, ali je ove godine odlukom Povjerenstva došlo do značajnog broja odgoda upisa i ti će se učenici školskim klupama priključiti tijekom iduće školske godine – rekla je ravnateljica Osnovne škole »Dr. Andrija Mohorovičić« u Matuljima Astrid Massari.

Prema njezinim riječima je, bez obzira na manje upisanih prvašića, u cijeloj školi situacija s brojem učenika vrlo pozitivna te se u ovu nastavnu godinu krenulo s jednim razrednim odjeljenjem više.

Dijana Valentin, ravnateljica Osnovne škole »Drago Gervais« u Brešcima posvjedočila je o 25 novoupisanih učenika, što je otprilike na prošlogodišnjoj razini, a novih je učenika u matičnoj školi Brešca 21 i u područnoj školi Rupa-Lipa 4.

Stagnacija u broju

U Osnovnoj školi Viktora Cara Emina u Lovranu, koja obuhvaća i područne škole u Mošćeničkoj Dragi i Dobreću, a radi se ukupno o 411 učenika, došlo je do stagnacije u broju učenika i ukupno je upisano njih 35, od čega u matičnoj školi u Lovranu 24 prvašića, što je bilo dovoljno za tek jedan razred najmlađih učenika, navela je ravnateljica ove škole Iva Erceg koja vjeruje da se ipak radi o prolaznom padu nataliteta i smanjenju novoupisanih đaka.

Važan trenutak u životu, prvi dan srednjoškolske nastave u Opatiji, bio je za ukupno 289 novoupisanih učenika u četiri srednje škole – Hotelijersko-turističkoj, Gimnaziji, Ugostiteljskoj i Obrtničkoj, gdje su sve zajedno 1.034 učenika.

Živost koju srednjoškolci, ovih više od tisuću mladih ljudi, donose Opatiji opet »stanuje« na ovim prostorima. Gimnazija Eugena Kumičića i Hotelijersko-turistička škola dijele iste prostorije u školi na Gorovu, gdje su prvi startali gimnazijalci te u popodnevnim satima učenici HT škole.

U Gimnaziji, u kojoj su ukupno 163 učenika, novoupisanih je 48 u dva razredna odjela, a u Hotelijersko-turističkoj školi, koju sve zajedno pohađa 280 učenika, njih 76 u tri razredna odjela i, kako poručuju iz ovih škola, brojke su stabilne i gotovo bez promjena u odnosu na prošlu upisnu godinu.

Samo šest konobara, nitko neće u mesare

Uz jedan razred manje počela jenastava u opatijskoj Ugostiteljskoj školi koju pohađa sveukupno 316 učenika. Prema riječima ravnateljice Sibile Roth, ne samo u Opatiji, već i u svim drugim školama u Hrvatskoj, bez obzira na turizam kao glavnu privrednu granu te veliku mogućnost za zapošljavanje, značajan je pad interesa za konobarsko zanimanje.

U upravo započetoj školskoj godini samo ih je šestero odlučilo upisati konobarski smjer u Opatiji i uslijed takvog trenda, na razini cijele škole je upisan jedan razred manje. Novoupisanih je učenika 80, uz najveći interes za slastičarsko i kuharsko zanimanje.

U Obrtničkoj školi u Opatiji pak u upravo započetoj školskoj godini nije bilo interesa za upis budućih mesara. Javila su se tek dva učenika, što nije bilo dovoljno za formiranje razreda.

Za zanimanja frizera, kozmetičara i pedikera je, međutim, interes bio na razini prošlogodišnjih rezultata i u četiri odjeljenja se upisalo 85 novih učenika, dok se u cijeloj školi nalazi 275 srednjoškolaca.

»Za siguran koračić«

Uoči početka školske godine od 2012. godine Društvo Naša djeca Opatija i Dječje gradsko vijeće Grada Opatije postavlja transparente vezane uz sigurnost djece u prometu u okviru projekta »Za siguran koračić«.

Ove godine volonteri Društva Naša djeca i članovi XII. saziva DGV-a postavili su transparente u Lovranu, Ičićima, Veprincu, Dobreću i Opatiji, s ciljem skretanje pažnje vozačima na djecu i njihovo pravo na siguran dolazak od kuće do škole i vrtića te za povećanje prometne sigurnosti djece u njihovoj lokalnoj sredini.

– Od 6. rujna na našoj Facebook stranici objavljivat ćemo savjete, zanimljivosti i informacije o tome kako djeca doživljavaju promet, kako djecu naučiti sigurno sudjelovati u prometu i slično – poručili su iz DND-a Opatija.

Izvor: Novi List

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...