Početna - IZDVOJENO - Foto: Lipa pamti
lipa
foto: web

Foto: Lipa pamti

Na jučerašnji dan 30. travnja 1944. godine nacisti su spalili selo Lipu, a više od 260 žitelja ubili.

Nacistički zločin u Lipi nije bio jedini, jer su tijekom proljetnih akcija “čišćenja” stradala i druga mjesta na području Ćićarije i Hrvatskog krasa. Sva su ta sela danas zapuštena što svjedoči da se kroz sedam desetljeća nisu uspjela oporaviti. Posljedice ratnih razaranja još su uočljive.

Lipa je pred Drugi svjetski rat imala 90 kućnih brojeva te 100 obitelji. Stanovnici su se bavili poljoprivredom i prodajom ogrjevnog drveta, a u mjestu su radila samo četvorica obrtnika: kovač, limar, stolar i postolar. Nije bilo struje, ali je postojao vodovod do javne pumpe i šterne, gdje je bilo središte mjesta.

Nije bilo nikakvog vojnog razloga da selo strada. Nedjelja je izabrana kao dan odmazde kako bi broj žrtava bio što veći.

Nakon Prvog svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske, Lipu je kao i mnoge naše krajeve, zauzela talijanska vojska.

28. travnja 1944. godine napadnuta je neprijateljska kolona vojnika kod Rupe i naneseni su joj gubitci od oko 80 mrtvih i ranjenih.

 

Iz godine u godinu okupljaju se na ovom mjestu jer s prolaskom vremena zločin ne prestaje biti zločin. Zato ovaj događaj u Lipi moramo ugraditi u kolektivno sjećanje čovječanstva. Vođeni željom da sjećanje ostavimo i budućim generacijama.

Prije svečanosti pred kućom s brojem 20, predstanici Općine, Županije i antifašističkih udruga položili su vijence na spomenik svim palim borcima u Drugom svjetskom ratu, a predsjednik SABA Liburnije Branko Afrić istaknuo je da su se mještani Lipe među prvima uključili u narodno-oslobodilačku borbu, u kojoj je poginulo 19 Lipljana. U jutarnjim satima, u mjesnoj crkvi, održana je i sveta misa za žrtve koju je predvodio nadbiskup Ivan Devčić.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...