Početna - IZDVOJENO - „LJUBAV I ŽIVOT ŽENE“ UOČI DANA ŽENA
web

„LJUBAV I ŽIVOT ŽENE“ UOČI DANA ŽENA

Koncert Ljubav i život ženenacionalne operne prvakinje, sopranistice Olge Šober te njene gošće,riječke dramske prvakinje Olivere Baljak uz glasovirsku pratnju Filipa Faka, prigodno je na programu uoči Dana žena, u subotu, 7. ožujka 2015. s početkom u 20.00 sati na sceni „Zajc na Sušaku“ (u HKD-u na Sušaku).

Koncert vokalne lirike instrumentalnom pratnjom, solo pjevanjem i dramskim izričajem pripovijeda najljepše trenutke životažene prema velikanima „lieda“, Robertu Schumannu i Modestu P. Musorgskom, u kojem Olga Šober i Olivera Baljak udružuju svoju strast, umijeće i ljepotu izražaja.

Na programu su dva poznata ciklusa pjesama; Schumannov „Ljubav i život žene“ te „Dječja sobica“ Modesta P. Musorgskog.

RobertSchumann  skladao je ciklus „Ljubav i život žene“,sastavljen od osam pjesama, 1840. godine prema pjesničkom ciklusu Adelberta von Chamissoa, napisanom pak deset godina ranije. U njima je opisana ljubav žene prema muškarcu, s njene pozicije, od prvog susreta, tijekom braka, pa do smrti. A Schumanna je nadahnula njegova legendarna ljubav prema Clari Wieck, nekadašnjem pijanističkom “čudu od djeteta”. Naime, nakon dugogodišnjih sukobljavanja s njenim ocem i brojnih prepreka, tek su nakon sudske odluke mogli sklopiti brak. Schumanna je ta osobna sreća toliko nadahnula da je samo u prvoj godini braka, poznatoj kao njegova “godina solo-pjesme”,  skladao čak 146 solo-pjesama. Te je godine skladao i ciklus „Ljubav i život žene“ što će ga otpjevati Olga Šober, dok će Olivera Baljak govoriti stihove Adelberta von Chamissoa u prepjevu dr. Darka Gašparovića.

Modest P.Musorgski, najprije jedan od članova znamenite ruske “Petorice“, inspirira se ruskim narodom i njegovom poviješću, inovativan je te dramatičar bogate mašte. Debussy je o njemu rekao: “Nalikovao je na čudesnog divljaka, koji je neprestano otkrivao glazbu kroz vlastite emocije.”Bio je velik majstor popijevke, a u poznatom ciklusuod sedam pjesama “Dječja sobica” što ga je skladao na vlastite stihove, neponovljivo dočarava svijet dječjih doživljaja.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...