Početna - IZDVOJENO - U Lovran stiže prvi novac EU fondova
lovran lovran
foto: lovranlovran.com

U Lovran stiže prvi novac EU fondova

Izgradnja vodospreme Tuliševica u istoimenom mjestu u zaleđu Lovrana novo je značajno ulaganje u vodoopskrbu Visoke zone. Riječ je o vodospremi od 500 kubika koja će pružiti stabilnost vodoopskrbe na području Visoke zone Lovrana a za koju će se izdvojiti 3,1 milijun kuna. Od navedenog iznosa nešto više od dva milijuna kuna sredstva su Europske unije, oko 600.000 kuna ulažu Hrvatske vode, a nešto manje od pola milijuna kuna Općina Lovran.

Radovi koji su već započeli, a čiji je izvođač CGP d.d. Novo Mesto iz Slovenije (odabran na otvorenom postupku javne nabave), trebaju biti dovršeni do kraja kalendarske godine, istaknuto je na jučer održanoj press konferenciji u lovranskoj vijećnici.

Bez suhih slavina

– Vodosprema Tuliševica najbitniji je objekt na ovom dijelu Lovrana i Lovranšćine koji će osigurati dovoljne količine vode za cijelo područje gornjih naselja. Od ove godine problema s vodom je sve manje jer je pokrivenost vodoospkrbnim sustavom 99 posto.

Znači još možemo govoriti o pojedinim kućama i manjim naseljima na području Medveje koje su nepokrivene sustavom, međutim i za tu investiciju dokumentacija je već u završnoj fazi.

Direktiva EU nas tjera da pokrijemo cijelo područje, odnosno da pokrivenost vodoopskrbnim sustavom bude 100 posto, baš kao i da ulažemo u odvodnju kako bi zaštitili prirodne resurse na području našeg djelovanja – rekao je direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak, a načelnik Općine Lovran Alan Sanković istaknuo je važnost ovog ulaganja za područje Lovranšćine i »podcrtao« kako je ovo prvi novac koji u Općinu Lovran stiže iz EU-a fondova.

Dodao je kako je izgradnja Visoke zone ove godine ušla u petu fazu u sklopu koje je izgrađen cjevovod u dužini 820 metara, a kojeg je financirao PGŽ.

Odobreno 11,8 milijuna

Liburnijske vode prijavile su projekt vodospreme na Operativni program zaštite okoliša te su odobrene tri građevine – vodosprema Tuliševica za područje Općine Lovran, sanitarna kanalizacija dijela naselja Frlanije za područje Općine Matulji i završetak izgradnje sustava sekundarne kanalizacije i vodovoda na području Poljana za područje Grada Opatije.

– Vodosprema Tuliševica je jedan od ključnih objekata za vodoopskrbu visoke zone Lovrana kako bi se dugoročno postavila stabilnost vodoopskrbe.

Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovorom o sufinanciranju projekta između Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih voda i Liburnijskih voda odobreno je 11,8 milijuna kuna od čega se 8,2 milijuna kuna financira iz sredstava EU-a, Hrvatske vode sufinanciraju iznos od 2,3 milijuna kuna, a ostali iznos (1,1 milijun kuna) podmiruju jedinice lokalne samouprave – objasnio je Šarac.

I:Novi list

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...