Početna - IZDVOJENO - U Lovranu prvi solarni suncobran
Solar-620x350

U Lovranu prvi solarni suncobran

Onda kada pomislite da vam je posao dosadan, rutinski, kao onaj tvornički »na traci«, tada je potrebna samo ideja, volja, entuzijazam da mu date onaj »začin« koji će ga ponovno učiniti zanimljivim, drugačijim i izazovnim. Tim se činjenicama već dvadesetak godina povodi Branko Milohnić, vlasnik tvrtke »Futura trade« d.o.o. koja se bavi iscrtavanjem horizontalne i vertikalne prometne signalizacije. Branko Milohnić i njegova supruga Svetlana pred 22 godine pokrenuli su tvrtku koja nije stala samo na iscrtavanju ulica, postavljanju prometnih znakova, već se okušala i u proizvodnji, hrvatskim inačicama pametnih uređaja. Tako su nakon prve liburnijske punionice za elektroautomobile u Lovranu izradili i punionicu za elektrovozila namijenjenu za garaže hotelskih kuća, a potom su proizveli hibridni stup javne rasvjete.

Najnovija inovacija u čijoj su izradi sudjelovali, suncobran sa solarnim panelima, koja je razvijena u suradnji s kolegom Sašom Muschet, koji je inovator, te poduzećima MGO Kostrena i Kognita, bit će uskoro prezentirana u Lovranu, nakon što se vrati sa međunarodne izložbe inovacija iz Zagreba, INOVA-e, gdje je osvojila zlatnu medalju za nastup na sajmu inovacija i posebnu nagradu za najbolju inovaciju u turizmu.

Radari i solarni treptači
– Firma »Futura trade« postoji već 22 godine. Godine 1994. iz Elektroprimorja, gdje sam bio zaposlen 13 godina, prešao sam sa suprugom Svetlanom u privatan biznis. Pokrenuli smo tvrtku koja se bavi prometnom signalizacijom i svih ovih godina uspjeli smo opstati. Najviše se bavimo prometnom signalizacijom, horizontalnom i vertikalnom iscrtavanjem crta i postavljanjem prometnih znakova. Prvenstveno radimo za općine i gradove na području PGŽ-a. S obzirom da sam inženjer elektrotehnike, sa svojim kolegama počeo sam raditi i prometnu signalizaciju – radare, treptače, solarne treptače, konzole sa svjetlećom signalizacijom. Zajedno sa kolegom Sinišom Babićem, koji je elektroničar, počeo sam razvijati pametne uređaje koji pokazuju brzinu. Onda smo krenuli sa prvim punjačem za elektrovozila u Lovranu koji je prvi takav na Kvarneru, a navodno i prvi izrađen i postavljen u PGŽ-u. Tu je počela i suradnja s Općinom Lovran. U razgovoru smo došli i do nekih ideja, pa smo napravili stup hibridne javne rasvjete, a trenutačno radimo na projektu suncobrana sa solarnim panelima na kojem se može puniti mobitel koji će uskoro biti prezentiran u Lovranu. Trenutačno je taj uređaj, kojeg sam radio s kolegama, u Zagrebu na INOVA-i – objašnjava Milohnić kako su krenuli sa proizvodnjom.
Inovativni dio posla Milohnićima je dio kojeg rade iz hobija. Ideja je kaže svakodnevna, usputna, nastaje u prolazu.

– Ti naši proizvodi nisu nešto što još nije viđeno. Moja supruga i ja volimo putovati, a na tim našim putovanjima često nailazimo na ideje. Tada ih u suradnji s kolegama doradim, prilagodim našim potrebama. Danas se bez suradnje ne može i zato izuzetno cijenim trud svojih kolega koji se izuzetno zalažu da proizvedemo koristan, funkcionalan proizvod – govori Milohnić.

Naša proizvodnja
Stupići koji odbrojavaju vrijeme za dozvoljeni besplatni parking, svjetleća trepteća upozorenja kod škola koja mjere brzinu i upozoravaju vozače koja su postavljena i na području Opatije – također su proizvodi izrađeni u ovoj lovranskoj tvrtci koja zapošljava šest djelatnika.
– Sve što radimo je naša proizvodnja. Naravno da neke dijelove koje je nemoguće proizvesti nabavljamo, primjerice radar kojeg proizvode par tvornica u svijetu. No, mi ga kupimo i prilagodimo našim uvjetima – kazao je Milohnić koji se nada da će solarni suncobran biti prihvaćen na hrvatskom tržištu.

– Danas se bez mobitela ne može. Zamislili smo da bi takve suncobrane sa solarnim napajanjem postavili na plažama kao što su Medveja, Mošćenička Draga… Bilo bi to mjesto na kojem bi čovjek mogao napuniti mobitel, prosurfati. Značajan je i doprinos svih naših proizvoda u očuvanju okoline – kazao je Milohnić.

I:Novi List

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...