Početna - NOVOSTI - Manjim PDV-om u turizmu do novog zapošljavanja i investicija
madona-opatija
Foto: FreePix.biz

Manjim PDV-om u turizmu do novog zapošljavanja i investicija

Prema europskim iskustvima, snižavanje stope PDV-a u turističkom sektoru u europskim zemljama dovelo je do poticanja zaposlenosti i rasta u sektoru, osuvremenjivanja objekata, povećanja konkurentnosti te poboljšanja uvjeta zapošljavanja. Upravo to očekujemo i u Hrvatskoj, barem ako je suditi po procjeni Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH).

Oni su naime izračunali, na temelju smjernica reformske Vlade koje je predstavio Tihomir Orešković, da bi tako djelovalo najavljeno prepolovljavanje turističkog poreza koji je od 2014. na stopi od 13%.

Kako piše Slobodna Dalmacija, u 2017. turizam bi trebao raditi s PDV-om od 5,5% te tako prestao biti porezno najopterećeniji među zemljama Mediterana. Posljedično, sektor turizma bio bi rasterećen za 550 do 600 milijuna kuna, što bi dovelo do realiziranja 15 milijardi kuna novih investicija. Sve to stvorilo bi 11 tisuća novih radnih mjesta u hotelijerstvu, ali poticanjem investicija to bi osiguralo i dodatnih šest milijardi kuna za plaće radnika u građevinskom sektoru.

Kako sve to prati i najava snižavanja fiskalnih opterećenja na lokalnoj razini, koja su u nadležnosti lokalne uprave i samouprave, a koja pritišću poslodavce porezima i prirezima gotovo jednako kao i PDV, najavljenim prvim makroekonomskim potezima nove Vlade za turizam, u tom su sektoru više nego zadovoljni.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...