Početna - NOVOSTI - Maškare, ča moru maškare?
Lovran-karneval

Maškare, ča moru maškare?

U Hrvatskom primorju počinje “peto godišnje doba” – vladavina maškara. Na istočnom dijelu maškare počinju “vladati” već prve subote nakon blagdana Sveta tri kralja, a u većem dijelu naselja u zapadnome dijelu riječkog prstena mesopusna ludovanja počet će 17. siječnja na blagdan Svetog Antona.

Mesopusni običaji njeguju se u Hrvatskom primorju stotinama godina i kroz to su se vrijeme razvili posebni običaji u pojedinim naseljima te se, uz tradicionalne, u novije vrijeme njeguju i nove karnevalske zabave i povorke. Vladavina maškara u dijelu primorskih naselja najavljena je već na blagdan Sveta tri kralja, okupljanjima, podizanjem i zvonjavom zvona i vješanjem Pusta, lutke koja svake godine dobiva novo ime kao krivac za sve loše u protekloj godini.

Riječki karneval počet će na Antonju 17. siječnja i trajati do Pepelnice 1. ožujka. Nova kraljica Riječkog karnevala bit će odabrana 20. siječnja, a maškare će preuzeti ključeve grada.

Uz mnoga zabavna, kulturna i humanitarna događanja, najavljeni su i Carnival Snowboard Session, maškarana auto-rally povorka Pariz – Bakar te dječja karnevalska povorka koja će Korzom proći 18. veljače. Veliko finale na Međunarodnoj karnevalskoj povorci, na kojoj se očekuju tisuće maškara iz Hrvatske i inozemstva, bit će 26. veljače.

Karnevala u Primorju nema bez pusnih tanci, večernjih maskiranih plesnih zabava. Danju, vikendom, tradicijske karnevalske skupine obilaze kuće, maškare pjesmom i plesom zabavljaju domaćine, a oni ih časte vinom, fritulama, suhim smokvama i rakijom.

Vladavina maškara u Hrvatskom primorju  završit će osudom Pusta za sve loše u protekloj godini i njegovim paljenjem na pusni utorak ili sljedećeg dana na Pepelnicu odnosno Čistu srijedu, kada se skidaju maske i počinje korizma.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...