Početna - IZDVOJENO - Matija Dedić i Vasil Hadžimanov dolaze na Jazz Ex Tempore
jazz

Matija Dedić i Vasil Hadžimanov dolaze na Jazz Ex Tempore

Matija Dedić i Vasil Hadžimanov gostovat će na ovogodišnjem, 12. izdanju projekta Jazz Ex Tempore, koje će obilježiti upravo ”sraz” ovih pijanističkih divova, čiji se zajednički koncert dosad nikad nigdje nije dogodio. Jazz Ex Tempore 2016 održava se u Opatiji od 18. do 21. listopada.

Nebrojene su sličnosti u biografijama ove dvojice glazbenika: obojica su sinovi iz kultnih glazbenih obitelji (Matija – sin Arsena Dedića i Gabi Novak, Vasil – sin Zafira Hadžimanova i Senke Veletanlić), obojica su rođeni iste godine, obojica počinju svirati klavir s pet godina, obojica u isto vrijeme odlučuju upisati jazz akademije, obojica su ostvarili uspješne jazz karijere i obojica su proglašeni najboljim jazz pijanistima u svojim zemljama.

Elvis Stanić uime Jazz Ex Tempore projekta istaknuo je kako je gotovo nevjerojatno da dvojica ponajboljih jazz pijanista ovih prostora nikada nisu svirali zajedno unatoč tome što se i oni i njihove obitelji vrlo dobro poznaju i privatno i umjetnički.

Osim biografskih podudarnosti, Matija i Vasil su potpuno autentične glazbene osobnosti i njihove poetike se bitno razlikuju. Dok je Matija predstavnik najboljeg od suvremenog jazza i moderne improvizirane glazbe, Vasil kombinira balkanske tradicionalne ritmove i fuziju suvremenih zapadnih glazbenih stilova od jazza do funka i world musica.

– Ovaj koncert bit će praizvedba njihove suradnje, pa slobodno možemo očekivati sraz divova jer se od dva toliko talentirana glazbenika ni ne može dobiti ništa manje. Za one koji žele osobno upoznati ova dva izuzetna umjetnika i čuti što imaju reći o svojem glazbenom iskustvu organizirane su i radionice, tzv. jazz talk, u opatijskoj vili Antonio, kazao je Stanić.

Tako će se u srijedu, 19. listopada u 20 sati predstaviti Vasil Hadžimanov, a dan kasnije, u četvrtak 20. listopada u isto vrijeme Matija Dedić. Završni koncert, uz pratnju basiste Luke Veselinovića, bubnjara Peđe Milutinovića i gostovanje domaćina Elvisa Stanića, će se održati u petak, 21. listopada, u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner s početkom u 20.30 sati.

Ulaznice, po cijeni od 70 kuna, mogu se kupiti na u Festivalu Opatija i na prodajnim mjestima sustava Moje karte, njihove online-prodaje i ispred ulaza u dvoranu sat vremena prije početka koncerta.

Članovi HGU-a (članska iskaznica), studenti (X-ica) i stariji od 65 godina (osobna iskaznica) imaju 50 posto popusta na cijenu ulaznica, ali se ulaznice s popustom ne mogu kupiti online.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...