Početna - NOVOSTI - Međunarodni dan planetarija u Astronomskom centru Rijeka, 14. ožujka 2015. godine
web

Međunarodni dan planetarija u Astronomskom centru Rijeka, 14. ožujka 2015. godine

Povodom Međunarodnog dana planetarija Astronomski centar Rijeka i ove godine donosi prigodni cjelodnevni program u subotu, 14. ožujka 2015. godine.

Spomenutog dana ulaz u planetarij bit će prigodnih 10 kuna za filmove i interaktivne prezentacije, a program u jedinom digitalnom planetariju u RH i šire podijeljen je na jutarnji i večernji. Jutarnji program donosi filmove i interaktivne prezentacije za djecu i odrasle, dok je večernji program namijenjen studentima i odraslima.

Program je sljedeći:

10 sati – Otkrivanje Mjeseca, radionica u suradnji s OŠ Turnić

11 sati – 10 zašto volim astronomiju, interaktivna prezentacija

12 sati – Povratak na Mjesec: zauvijek, film

 

18 sati – Kaluoka’hina: začarani greben, film

19 sati – Kad se Sunce sakrije, interaktivna prezentacija

20 sati – Povratak na Mjesec: zauvijek, film

21 sat – U potrazi za kometima, interaktivna prezentacija.

Filmovi su sinkronizirani na hrvatski jezik.

Posjetitelji će moći pogledati prigodnu izložbu naziva “Inspiriran riječkim planetarijem“ koja u svojoj postavi sadrži crteže, postere, slike, skulpture i druge radove koje su izradili djeca i odrasli tijekom posjeta Astronomskom centru Rijeka. Radovi će biti postavljeni u predprostoru planetarija i unutar dvorane planetarija.

Također, posjetitelji će moći vidjeti i izložbu pok. Borisa Mardešića, “Beskrajni svemir” gdje su predstavljene tri slike zajedničkog nazivnika Kozmički ciklus.

 

Povijest Međunarodnog dana planetarija

Ova se manifestacija obilježava od 1995. godine diljem svijeta i predstavlja priliku popularizacije svijeta planetarija. Ista organizacija broji oko 700 članova iz 35 različitih zemalja.

Riječki Astronomski centar, čiji je vlasnik Rijeka sport, obilježava ovu manifestaciju od 2010. godine. Također, ove godine Centar obilježava šestu godišnjicu rada, a u tom je periodu u digitalnom planetariju bilo sinkronizirano čak devet filmova i to Pogled na planete, Vibrato, Utrka do Zemlje, Dva mala komada stakla, Misija: Mars, Dotaknuti rub Svemira, Kaluoka’hina – začarani greben, Carstvo svjetlosti te novi film Povratak na Mjesec: zauvijek. Osim filmova, posjetitelji su u digitalnom planetariju mogli pogledati interaktivne live prezentacije kao što su Priča o zvijezdama, Kad se Sunce sakrije, Planeti Sunčeva sustava, Vodič noćnim nebom, Mala tijela Sunčevog sustava, Moj prvi pogled u nebo, Susret s astronomijom, Svemir: na vama je da ga otkrijete, Safari Sunčevim sustavom, Od Zemlje do Svemira, Mjesec u sjeni, Nebo ispod nas, 10 najzviježđa, 10 zašto volim astronomiju, Naša zvijezda Sunce.

 

 

 

Posebnosti riječkog digitalnog planetarija:

  • sferna kupola promjera 8 metara;
  • srca planetarija sastoji se od suvremenog digitalnog projektora: In Space System (RSA Cosmos);
  • audio sustav: Dolby Surround;
  • 50 sjedećih mjesta i 2 mjesta za osobe s invaliditetom;
  • klimatizirana dvorana amfiteatarskog oblika;
  • programi u digitalnom planetariju prikladni su za sve dobne skupine od 5 godina pa na više;
  • radno vrijeme planetarija: od utorka do subote od 8 do 22 sata;
  • internetska stranica planetarij.com – saznajte više o svijetu planetarija na podweb stranicama u sklopu internetskih stranica Rijeka sporta, tvrtke koja upravlja Astronomskim centrom Rijeka.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...