Početna - IZDVOJENO - Međunarodni dan tolerancije uz Živu knjižnicu
dan-tolerancije

Međunarodni dan tolerancije uz Živu knjižnicu

U povodu Međunarodnog dana tolerancije, kojeg obilježavamo 16. studenog, udruga PaRiter u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka organizira novu Živu knjižnicu koja će se održati u Narodnoj čitaonici u vremenu od 16 do 19:30 sati.

Nakon  uspješno provedenih Živih knjižnica u Opatiji i na Kastvu, Živa knjižnica se vraća u Rijeku. Ova metoda, koja se pokazala iznimno efikasnom u borbi protiv stereotipa i predrasuda, odličan je način za obilježavanje Dana tolerenacije, kojeg su Ujedinjeni narodi proglasili 1995. godine, kako bi skrenuli pažnju na važnost poštovanja i uvažavanja drugačijih od nas.

Jednostavna, a jako učinkovita metoda razbijanja predrasuda, izrazito je dobro prihvaćena posebno kod mlade populacije, te je do sada održana u više od 85 zemalja diljem svijeta. Riječka publika također nije iznimka te je dosadašnje Žive knjižnice posjetilo više od 400 građana i građanki.

Živa knjižnica funkcionira kao i svaka druga knjižnica – čitatelji i čitateljice dolaze u knjižnicu i „posuđuju“ knjigu na ograničeno vrijeme. Jedina razlika je u tome što su u Živoj knjižnici knjige ljudi, a njihove stranice zapravo su nesvakidašnje životne priče i iskustva iz svakodnevnog života. Naime, u Živoj knjižnici, knjige su pripadnici/ce manjinskih skupina, a čitatelji/ce mogu direktno u interakciji s njima preispitati svoje predrasude i informirati se o kulturi, običajima, ali i svakodnevnim problemima s kojima se susreću »žive knjige«. Knjige i čitatelji ulaze u međusobni dijalog koji je za mnoge od njih jedinstvena prilika da razgovaraju s pripadnicima određenih društvenih skupina i iz prve ruke čuju što znači “biti u koži onog drugog/druge”.

Na policama riječke Žive knjižnice naći će se već poznati bestselleri, ali i nekoliko novih živih knjiga- pripadnika/ca različitih skupina, poput seksualnih i rodnih manjina, osoba s invaliditetom, socijalno ugroženih osoba te nacionalnih, etničkih i vjerskih manjina. Čitatelji mogu postati svi oni koji su spremni suočiti se s vlastitim predrasudama te upoznati ljude s kojima možda nikad nisu imali priliku pričati. Stoga se pozivaju svi zainteresirani da u srijedu, 16. studenog dođu Narodnu čitaonicu te provedu vrijeme čitajući neke nove zanimljive priče.

Projekt Živa knjižnica – ne sudi knjige po koricama financijski je podržan od strane Primorsko-goranske županije.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...