Početna - IZDVOJENO - Međunarodni debatni turnir RiOpen 2015.
debata
web

Međunarodni debatni turnir RiOpen 2015.

Sveučilišni Kampus postao je užurbano gradilište, studenata nema ni blizu, ali se na praznim fakultetima ipak nešto sprema. Već drugu godinu za redom u Rijeci će raspravljati studenti iz cijelog svijeta. Ne radi se o svađama, već o debati – argumentiranoj raspravi na zadanu temu.

Upravo s tim ciljem dolaze studenti iz Europe i okolice na međunarodni debatni turnir RiOpen 2015. Turnir će trajati od 26. do 29. srpnja, a u tom periodu sudionici će i upoznavati grad Rijeku i okolicu. Debata je popularna na sveučilištima diljem svijeta jer razvija kritičko mišljenje i javni nastup, a moguće je uključiti se u nju već u osnovnoj školi. Natjecanja za osnovnoškolce i srednjoškolce održavaju se na županijskoj i državnoj razini uz povremene turnire, a u studentskoj debati konkurencija je puno veća. Već tjedan dana nakon turnira u Rijeci, u Beču počinje Europsko sveučilišno debatno prvenstvo. Još prošle godine, kad se Europsko sveučilišno debatno prvenstvo odvijalo u Zagrebu, Rijeka se ucrtala na kartu debate u Europi. Upravo je uspjeh prošlogodišnjeg turnira RiOpen inspirirao glavne organizatorice Nanu Spadoni i Emu Karmelić, kao i cijelu studentsku udrugu Riječka debatna unija, da nastave s organizacijom i ove godine.

U jednoj debati sudjeluju četiri dvočlana tima od kojih svatko drži 7 minuta govora. Tezu debate saznaju 15 minuta prije početka, kada saznaju i poziciju u debati. Presudu donose suci, jedan glavni i ostali pomoćni koji pokušavaju što bolje obrazložiti svoje presude kako bi dobili priliku i suditi finale i polufinale. Glavni suci dolaze iz Australije, Rumunjske i Srbije te su među nekolicinom najuspješnijih europskih i svjetskih debatanta, kao i pobjednici i najbolji govornici nekih od najkompetitivnijih debatnih turnira u svijetu.

Debatanti će se natjecati u pet rundi turnira, polufinalu i finalu, a u srijedu, 29. rujna u 10 sati će
se u Guvernerovoj palači održati finalna debata i svečano zatvaranje turnira. Svi zainteresirani pozvani su pogledati debatu najboljih timova na turniru. Turnir se odvija pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Sveučilišta u Rijeci i Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, uz pomoć Pomorskog i povijesnog muzeja
Hrvatskog primorja Rijeka pri organizaciji finalnog događaja. Sve su debate otvorene za javnost, a ukoliko niste u mogućnosti doći, debate će biti dostupne i putem live-streaminga kojeg omogućuje David Dubrović – AVprodukcija.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...