Početna - IZDVOJENO - Milanović brani Zmajlovićevo preseljenje u Zagreb tower
tower zagreb
web

Milanović brani Zmajlovićevo preseljenje u Zagreb tower

Premijer Zoran Milanović branio je u srijedu u Hrvatskom saboru preseljenje Ministarstva zaštite okoliša u Zagreb tower, poručivši kako se može razgovarati o tome je li prostor unajmljen povoljno, ali da je “ključno da tu nitko ništa nije ukrao”.

Milanović je to rekao tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, na kojem je Sunčana Glavak (HDZ) upozorila kako je državna revizija utvrdila kako ministar Mihael Zmajlović “za svoje dvore mjesečno plaća 72 tisuće eura”.

Upozorila je kako za taj iznos u Hrvatskoj godinu dana radi 10 radnika te upitala premijera kada će Zmajlović taj novac vratiti u državni proračun.

“To što vi pokušavate uporno i grčevito prikazati kao nekakvu nezakonitost, na kraju ste sami prikazali kao netransparentnost, ali nije ni netransparentno. Vlada je donijela odluku o tome, odnosno podržala je to automatski”, uzvratio je Milanović.

Ocijenio je kako o najmu prostora ne bi trebali odlučivati ni ministri ni Vlada te kazao kako će te poslove ubuduće raditi posebna agencija.

“Što je on unajmio i kako je unajmio, je li to povoljno ili nepovoljno, o tome se uvijek može i treba razgovarati, ali jedno je ključno, tu nitko nije ništa ukrao”, rekao je Milanović.

Jasen Mesić (HDZ) upitao je ministra obrta Gordana Marasa hoće li u proračun vratiti novac potrošen na “turistički put u SAD”.

“Postoje informacije da je ministar zakasnio na sajam u Las Vegasu pa su morali zbog njega montirati štand, kako bi se mogao slikati i obmanjivati javnost da je polučio odlične rezultate”, ustvrdio je Mesić.

Maras mu je uzvratio spominjanjem niza HDZ-ovih afera iz mandata Ive Sanadera, ali i prozvao Mesića da je karijeru napravio zahvaljujući bivšem premijeru i njegovoj supruzi.

“Da nije bilo gospođe Mirjane Sanader i gospodina Sanadera, vi biste još uvijek vjerojatno negdje vadili amfore”, poručio je Maras Mesiću i ustvrdio da je u SAD-u napravio ozbiljan posao.

Ministar zdravlja Siniša Varga je zastupnici Mariji Ilić (HSU) na pitanje hoće li se ukinuti tri posto zdravstvenog doprinosa koji već godinama plaća 34 tisuće umirovljenika, odgovorio: “Vjerujemo da ćemo u sljedećem razdoblju moći to ispoštovati, ali Ministarstvo financija ima završnu riječ”.

I ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina branio se od HDZ-ovih optužbi. Zastupnik te stranke Ante Babić prozvao ga je da je njegova politika donijela više štete poljoprivrednicima nego “sve elementarne nepogode u protekle četiri godine”.

“Bilo bi dobro da ste se bolje pripremili, znali biste što smo napravili”, odgovorio mu je Jakovina, navodeći da se u njegovu mandatu krenulo od sređivanja 20 godina nereda i lošeg funkcioniranja Ministarstva poljoprivrede.

“Radimo sve što vaše vlade nisu radile, nisam preuzeo ministarstvo da bih pobijedio na izboru za mis ili mistera, nego da radimo odgovorno red, rad i odgovornost. Neki su prije mene bili najpopularniji u vladama, a završili su na guljenju krumpira”, uzvratio je Babiću, očito aludirajući na osuđenog HDZ-ovog ministra Petra Čobankovića.

Zastupnici vladajuće koalicije nizom su pitanja svojim ministrima omogućili da se pohvale postignutim rezultatima.

Ivana Posavec Krivec (SDP) zamolila je tako potpredsjednika Vlade Branka Grčića da komentira “potrebu dežurnih pesimista, koji sve što se događa prikazuju negativno”, ocijenivši da su takvi “bacali crnilo i svjesno obmanjivali javnost iznoseći lažne podatke o stanju gospodarstva”.

Pritom je pobrojala sve pozitivne pokazatelje u posljednje vrijeme pa joj je Grčić odgovorio kako nakon nje nema potrebu govoriti.

“Vi ste nabrojili sve pa nemam sad baš previše toga ponavljati”, kazao je Grčić, ali i spočitnuo HDZ-u da u napadima na Vladu manipulira podacima i koristi krive brojke.

“Dečki moji, ova kampanja koju vi vodite na bazi brojki za koje vas sada i novinari prozivaju, ne mi, nego vas novinari uče da to nisu te brojke, zapravo govori da to ne može proći”, rekao je Grčić.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar pohvalio se da su sa 72,5 milijuna kuna iz europskog socijalnog fonda, kojima će se pridodati sedam milijuna lutrijskih sredstava, osigurani asistenti u nastavi za više od 2500 djece s posebnim potrebama, što je, kaže, deset puta više nego prošle godine.

Ministar uprave Arsen Bauk prikazao je, pak, što građani mogu očekivati od sustava e-građanin i to toliko detaljno da je premijer Zoran Milanović kazao kako je ministar zastupnike “davio kao boa”.

“Ovdje vas je Arsen Bauk davio kao boa podacima šta je sve napravljeno. Ali boa nije otrovna zmija. Nije otrovna zmija, on nije arsen, nego je boa”, kazao je Milanović.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...