Početna - IZDVOJENO - Milanović još nije bio u Tovarniku
andrija-hebrang

Milanović još nije bio u Tovarniku

Ako je 90-ih Hrvatska mogla zbrinuti milijun izbjeglica i prognanika, te ih pritom sve popisati, pružiti im potrebnu pomoć, kao i braniti svoju granicu, svi se pitaju kako ova Vlada može biti toliko nesposobna da je već u prva 24 sata potpuno izgubila kompas, a građane i dalje uvjerava i laže kako je sve pod kontrolom.

Andrija Hebrang, povjerenik za migrante predsjednice Republike nakon dana provedenog na terenu u Tovarniku ostao je potpuno zaprepašten situacijom. Naime, Hebrang je kazao kako u Tovarniku vlada potpuni kaos, ljudi ne znaju kuda idu niti kada, piše Direktno hr.

”Obišao sam Tovarnik, mjesto najveće migracijske krize u Hrvatskoj i to u ime predsjednice Republike Hrvatske kao njezin povjerenik za migracijsku krizu.

Ono što sam vidio u pratnji župana Bože Galića i njegova kriznog stožera zaprepastilo me, jer se radi o jednoj velikoj humanitarnoj krizi i sramoti hrvatske države. Broj migranata je nepoznat jer ih Milanovićeva Vlada pušta u Hrvatsku bez identifikacije, smještajnih kapaciteta, pa spavaju po dvorištima, po travi, pruzi i u redovima čekaju autobuse i vlakove za koje nitko nema informaciju hoće li i kada doći”, uzrujano je kazao Hebrang.

Andrija Hebrang, poučen surovim iskustvom srpske agresije kazao je kako se za dolazak vala migranata zna već tri mjeseca, ”dakle puno više nego smo mi znali u doba srpske agresije u kojoj smo uz sva obrambena djelovanja zbrinuli milijun izbjeglica i prognanika”, dodao je.

Ogorčeno je kazao kako je Vlada Zorana Milanovića potpuno zakazala.

”Ono što se trebalo učiniti, a što smo mi učinili pod koordinacijom predsjednika Franje Tuđmana i ratne vlade, a ja sam bio jedan od zaduženih uz Matu Granića i Ivicu Kostovića, trebalo je pripremiti smještajne kapacitete dostojne čovjeka, šatore, montažne barake i kontejnere.

Istodobno je trebalo vanjskopolitički djelovati u smislu pregovora sa Schengenskim susjedima i dobiti od njih potpisani ugovor o prihvatu izbjeglica. Ništa od toga nije napravljeno, pa sad mora predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odrađivati vanjskopolitički posao koji je trebala odraditi ministrica Pusić i premijer”, kazao je povjerenik za migracijsku krizu.

Predsjedničin povjerenik na terenu je proveo cijeli dan. ”U Tovarnik premijer Milanović još nije kročio nogom, a trebao je ovdje osnovati Vladin stožer i kampirati.”, kazao je za direktno.hr.

Što se pak tiče lokalne uprave, potpuno drugačija slika: ”Briljantna lokalna uprava na čelu sa županom Galićem i načelnicom Tovarnika sa kriznim stožerom odradila je ogroman zadatak.”, kazao je Hebrang.

”Nikoga nema iz Vlade. Pod tim uvjetima mi nikad ne bi zbrinuli milijun izbjeglica niti dobili rat protiv srpske agresije. Od svih neizbrisivih grijeha Milanovića i njegova vlade istaknuti ću samo katastrofalno kršenje državnog suvereniteta, jer u državu ulaze osobe od kojih najveći dio nema nikakve identifikacijske dokumente.

Dakle danas je Hrvatska u svijetu jedina potpuno otvorena zemlja u koju mogu bez problema ući svi dobronamjerni ali i zlonamjerni.

Lokalni stožer nema nikakve obavijesti iz Vlade kada i koliko izbjeglica još pristiže, ne zna se kada će krenuti koji vlak i u kojem pravcu. Humanitarne organizacije su odradile svoj posao i opskrbljuju hranom i lijekovima, ali najveća opasnost na tom terenu je potpuni manjak informacija. Zbog toga je ugled Hrvatske u svijetu srozan ,a svi su nam se divili 90-ih.”, dodao je.

”Ne čudim se da sadašnja Vlada nema osjećaj za hrvatski ugled i suverenitet, jer najveći broj članova nije ni sudjelovao u stvaranju Hrvatske.

Lokalni stožer, na svu sreću, sastoji se od dragovoljaca Domovinskog rata koji su naučili lekciju i koliko god mogu popravljaju status migranata i ugled Hrvatske.

Nakon ovakvog katastrofalnog fijaska u kojem nema nikakve komunikacije državnih i lokalnih stožera u kojem cijeli dan na terenu nisam sreo ni jednog predstavnika Vlade, bojim se kako će Hrvatska izdržati još ova dva mjeseca do izbora.”, zaključio je povjerenik za migracijsku krizu dr. Andrija Hebrang.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...