Početna - IZDVOJENO - Ministar Maras prijavljen inspekciji jer nije nosio kacigu na gradilištu
maras
web

Ministar Maras prijavljen inspekciji jer nije nosio kacigu na gradilištu

Gordan Maras, ministar poduzetništva prijavljen je Inspektoratu rada koji djeluje pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava jer nije nosio zaštitnu kacigu na glavi tijekom iznenadnog posjeta gradilištu zagrade regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja Jugoistočne Europe (SEECEL) na zagrebačkoj Kajzerici.

Marasa je prijavio Goran Vojković nakon što je na Facebooku vidio fotografije s ministrove iznenadne kontrole gradilišta. Vojković je o cijelom slučaju informirao javnost objavivši tekst prijave na svom Facebook profilu.

 Prijavu u cjelosti:

“Poštovani,

Kao što vam je poznato, zaštita glave obvezna je na svim radnim mjestima gdje postoji opasnost od ozlijede uzrokovane padajućim predmetima, gdje je ograničen radni prostor te postoji opasnost od udara glavom u opremu ili predmete, za zaštitu od slučajnog dodira sa električnim vodovima ili dijelovima pod naponom, odnosno općenito svuda gdje postoji opasnost od ozljeda glave.

Dana 11. lipnja 2015. godine ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na svojoj javnoj Facebook stranici se pohvalio, citiram:

‘Nenajavljeni posjet gradilištu. Svi radnici na svojim pozicijama, radi se punom parom smile emoticon Zgrada Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja Jugoistočne Europe (SEECEL) na zagrebačkoj Kajzerici, koja se financira iz EU fondova, već dobiva svoje vizure…’

Ministar je javno objavio i niz fotografija iz kojih je vidljivo:

a) Ministar ne nosi zaštitnu kacigu,

b) Radni proces na gradilištu je u tijeku (ministar se sam pohvalio da je tako ‘nenajavljeni posjet’, a dodatno i na samim fotografijama se vidi kako je radni proces na gradilištu u tijeku za vrijeme posjete).

Smatram da ministar u Vladi Republike Hrvatske tim prije što je ministar treba poštivati propise u odnosu na prosječnog građanina, pa tako i Zakon o zaštiti na radu (NN 71/14, 118/14, 154/14), te Pravilnik o zaštiti na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima (NN 55/08).

Ministar se mora iskazivati svojim primjerom, izvođač radova također, što se u ovom slučaju nije dogodilo, jer na mjestu gdje se ministar nalazio, što se vidi iz fotografija, postojala je opasnost od ozlijede uzrokovane padajućim predmetima ili udara glavom u predmete.

Stoga molim Inspektorat rada da postupi prema ovlastima i sankcionira ovakvo ponašanje. Ministar je radnim danom dostupan na: Ministarstvo poduzetništva i obrta, Adresa: Ulica grada Vukovara 78, Zagreb.

S poštovanjem,

doc. dr. sc. Goran Vojković”

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...