Početna - IZDVOJENO - Ministarstvo turizma: Izmijenjen zakon o strancima!
HR EU

Ministarstvo turizma: Izmijenjen zakon o strancima!

Slijedom izmjena i dopuna Zakona o strancima hotelijeri i drugi pružatelji usluga smještaja u Hrvatskoj više nisu obvezni policijskim postajama prijavljivati kratkotrajni boravak stranaca, ali ih i dalje trebaju prijavljivati turističkoj zajednici zbog plaćanja boravišne pristojbe po noćenju, poručuju iz Ministarstva.

Iz ministarstva turizma navode da se izmjenama članka 53. Zakona o strancima (,NN“, broj 130/11. i 74/13.) propisuje da je državljanin države članice Europskog ekonomskog prostora (u daljnjem tekstu EEP-a) i članovi njegove obitelji, bez obzira jesu li državljani država članica EEP-a ne, a imaju pravo boravka u Republici Hrvatskoj, izjednačeni u pravima s državljanima Republike Hrvatske u okviru odredbi Ugovora o funkcioniranju Europske unije.

Također, odredbe Zakona koje se odnose na državljane država članica EEP-a odnose se i na državljane Švicarske Konfederacije. Odredbe Zakona koje se odnose na članove obitelji državljana države članice EEP-a primjenjuju se na strance-članove obitelji hrvatskih državljana.

Dakle, više ne postoji obveza pravnih i fizičkih osoba koje pružaju usluge smještaja da policijskim upravama ili postajama dostavljaju prijavu kratkotrajnog boravka za naprijed navedene kategorije stranaca.

Ostaje i dalje nepromijenjen članak 21. Zakona o boravišnoj pristojbi prema kojem se turističkoj zajednici moraju prijavljivati sve osobe kojima su pružene usluge noćenja.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Preminuo Duško Paro, veliki opatijski skladatelj!

Duško Paro- r. 26.05.1937. u Pagu-preminuo 19.10.2021. u Rijeci Skladatelj zabavne glazbe,tekstopisac,pjevač,autor brojnih hitova i evergreen pjesama Duško Paro je ...