Početna - GOSPODARSTVO - MMF: Hrvatsko gospodarstvo i dalje pada
Graf-pad

MMF: Hrvatsko gospodarstvo i dalje pada

Najnovija procjena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a) u redovitoj jesenjoj prognozi kaže da će hrvatsko gospodarstvo ove godine oslabiti 0,6 posto, ali je ostala nepromijenjena procjena da bi gospodarstvo iduće godine moglo porasti za 1,5 posto. Nova procjena znači povećanje pada hrvatskog BDP-a u ovoj godini jer su travanjske prognoze MMF-a govorile o padu gospodarstva za samo 0,2 posto.

No, s druge strane MMF je smanjio procjenu očekivane inflacije s travanjskih 3,2 na sada „okrugla“ 3 posto, ali je u prognozi inflaciju za 2014. povećao s 2,3 na 2,5 posto. Osjetno je povišena i procjena stope nezaposlenosti s 15,2 posto prognoziranih u travnju na 16,6 posto, a povećana je i prognoza nezaposlenosti koja bi iduće godine prema očekivanjima MMF-a trebala iznositi 16,1, dok se u travnju očekivala na razini od 14,7 posto.

U objavljenim redovnim jesenjim prognozama, MMF je za ovu godinu snizio i procjenu rasta svjetskog gospodarstva s 3,2 na 2,9 posto a za iduću godine rast bi trebao iznositi 3,6 a ne očekivanih 3,8 posto.

Događaji u SAD-u utjecali su i na europska tržišta. Europske dionice dosegle su najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, a skliznule su i cijene dolara i nafte. Kina je pak pozvala SAD da naprave odlučne korake kako bi se izbjegla kriza i osigurale kineske investicije.

Istaknimo i to da MMF redovne prognoze gospodarskog rasta objavljuje dva puta godišnje, u proljeće i jesen, a nakon krize 2008. počeo je objavljivati i ažurirane prognoze za vodeća gospodarstva i regije u svijetu.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...