Početna - GOSPODARSTVO - MMF: Hrvatskoj su potrebne hrabrije strukturne reforme
kolinda_822776S1
web

MMF: Hrvatskoj su potrebne hrabrije strukturne reforme

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koje je u posjeti Hrvatskoj u sklopu svojih redovnih bilateralnih konzultacija s dužnosnicima o gospodarskim kretanjima i gospodarskim politikama zemlje, objavljeno je na stranicama Ureda predsjednice.  

Izaslanici su s predsjednicom razgovarali o makroekonomskim izgledima za razdoblje 2015.-2020., o srednjeročnom fiskalnom okviru te strukturnim politikama s obzirom na prekomjreni deficit.

Izaslanstvo u sklopu konzultacija procjenjuje i izglede te rizike za tekuću godinu i nekoliko narednih godina razmatrajući fiskalnu, monetarnu te strukturne politike.

U Hrvatskoj se vide blagi pozitivni pomaci, no oni su ostvareni u okviru rasta vanjskog okruženja, rečeno je na sastanku.

Za hrvatsko gospodarstvo i dalje su prisutni veliki rizici domaće ekonomije u rastu javnog duga te eksternih šokova u slučaju promjena u vanjskom okruženju. Pozitivni pomaci vidljivi su, također, u rastu maloprodaje i priljevu izravnih investicija, no potrebne su hrabrije strukturne reforme posebno u dijelu državne administracije i lokalne uprave kao i u području investicijske i poslovne klime.

I izaslanstvo i predsjednica izrazili su zabrinutost zbog činjenice kako Hrvatska još prolazi kroz razdoblje recesije u kojoj do izražaja dolazi niz vanjskih i unutarnjih neravnoteža. One uključuju nekonkurentni izvoz, korporativnu prezaduženost i zaduženost javnog sektora kao osobite osjetljivosti.

Izaslanstvo MMF-a izvijestilo je predsjednicu kako će njihova preliminarna izjava o obavljenim konzultacijama biti objavljena u srijedu, a cjelovito izvješće u lipnju ove godine.

Izvor: 24 sata

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...