Početna - IZDVOJENO - Međunarodni dan nestalih osoba
Foto: web

Međunarodni dan nestalih osoba

Povodom „Međunarodnog dana nestalih osoba“ jučer je u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke, na inicijativu Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske održana konferencija za novinare.

Ujedinjeni narodi proglasili su 30. kolovoza „Međunarodnim danom nestalih osoba“ na inicijativu udruga iz Latinske Amerike koje okupljaju obitelji nestalih i nasilno odvedenih osoba. U Republici Hrvatskoj ovaj se Dan obilježava od 2000. godine što je ujedno i prigoda da se aktualizira rasvjetljavanje slučajeva nestalih osoba i pouči javnost kolika je vrijednost svake informacije o nestaloj osobi. Obitelji nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a društvo u cjelini ima pravnu i moralnu obvezu pomoći im u njihovom traganju.

Ministarstvo unutarnjih poslova putem posebne Nacionalne evidencije nestalih osoba (NENO), koja sadrži profile nestalih osoba na području Republike Hrvatske za kojima policija traga, daje značajan doprinos u pronalasku nestalih osoba
Na konferenciji za novinare sudjelovali su predstavnici službi koje se sudjeluju u traganju za nestalim osobama.

„Nestale osobe su osobe čiji se nestanak prijavi policiji, osobe koje su se udaljile s adrese prebivališta ili boravišta protiv svoje volje ili svojom voljom. Svaka osoba može prijaviti nestanak ukoliko postoji opravdana opasnost da se toj osobi nešto dogodilo ili je zabrinuta za zdravlje i život te osobe,“ rekao je Pero Kordić, voditelj Odjela kriminalističkih evidencija Policijske uprave primorsko-goranske u svom obraćanju prisutnima.

Trenutno se na području PU primorsko-goranske vodi 71 nestala osoba, od kojih je njih 9 nestalo tijekom Domovinskog rata.
Također, iznio je podatak da je najstariji nestanak na našem području iz 1982. godine. Tijekom osam mjeseci ove godine nestalo je 212, a pronađeno 209 osoba, dok su u istom razdoblju prošle godine nestale 182, a pronađena 181 osoba.
Iskustvo iz rada policije pokazuje da znatan broj ljudi nestaje dragovoljno iz različitih razloga, poput bijega od obitelji ili odgojnog doma, narušenih obiteljskih i partnerskih odnosa, financijskih problema, zdravstvenih ustanova, dok su neki žrtve prirodnih nepogoda ili nesreća.
Govoreći o tome što policija poduzima tijekom traganja za nestalim osobama naglasio je kako, bez obzira na moguće razloge nestanka neke osobe svakoj prijavi se pristupa na isti način te policija poduzima sve mjere i radnje u cilju pronalaska osobe.

Instruktor Gorske službe spašavanja Rijeka i licencirani voditelj potraga, Danijel Frleta istaknuo je razliku između nestalih i izgubljenih osoba, odnosno onih koji su otišli u poznatom smjeru te se pri tom izgubili i za kojima GSS najčešće traga, dok se kod nestalih ne zna smjer u kojem su otišle. Naveo je da su zaduženi za traganja na nepristupačnom terenu, dok za traganje u urbanim područjima nemaju resurse i ovlasti.
Kim Anić, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Rijeka navela je kako rade temeljem važećih konvencija, a Crveni križ ima vrlo dugu tradiciju traganja. U pravilu prikupljaju saznanja i obavijesti te ih prosljeđuju službama nadležnim za njihovu provjeru i traganje na terenu. Također je istaknula ulogu koju imaju u spajanju obitelji razdvojenih tijekom ratnih događanja, elementarnih nepogoda i drugih neželjenih događaja, te preventivne aktivnosti, primjerice u sprječavanju trgovanja ljudima.

Svi sudionici današnje konferencije za novinare naglasili su iznimno dobru suradnju prilikom traganja za osobama te podsjetili društvo u cjelini na pravnu i moralnu obvezu pomoći obiteljima u traganju za njihovim najbližima.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...