Početna - IZDVOJENO - MUP-ova crna lista
Policija

MUP-ova crna lista

Hrvatski građani od danas će lakše moći ostvariti pravo na besplatnu pravnu pomoć, a olakšano im je i plaćanje prekršajnih kazni koje će biti upola manje ako ih plate odmah ili u roku od tri dana nakon dobivanja kazne, no ako ne plate na vrijeme ulaze u posebni registar.

Izmjenama Prekršajnog zakona od danas se građanima, uz postojeću mogućnost da plate 50 % prekršajne kazne na mjestu počinjenja prekršaja, omogućava da pola kazne plate i u roku od tri dana od slanja obavijesti na kućnu adresu.

Svi oni, pak, koji u roku ne plate kaznu naći će se u jedinstvenom registru te sve do podmirenja kazne neće moći registrirati automobil ili dobiti prometnu i vozačku dozvolu. Nadalje, dužnici neće moći sudjelovati na javnim natječajima, osnivati pravne subjekte ili tvrtke, pa čak niti registrirati obrte, a ni zahtijevati dodjeljivanje koncesije ili subvencije.

Novčanu kaznu ‘dužnici’ mogu zamijeniti radom za opće dobro. Dva sata rada ekvivalent su 300 kuna kazne. Krajnja je mjera odlazak u zatvor, a jedan dan zatvora vrijedi 300 kuna kazne.

Zbog neplaćenih kazni građani neće moći ostati bez dokumenata koji su nužni za ostvarivanje temeljnih prava, odnosno osobne iskaznice ili putovnice.

Na snagu je, pored toga, stupio i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći kojim se pojednostavljuje postupak odobravanja takve pomoći širem krugu korisnika pa će ekonomski ugroženi hrvatski građani moći dobiti besplatnu osnovnu pravnu pomoć u svakoj pravnoj sferi.

Među ostalima, besplatnu pravnu pomoć imat će i svako dijete koje nema hrvatsko državljanstvo, ali je zatečeno na području Hrvatske bez pratnje.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...