Početna - IZDVOJENO - Najavljen 6. Solo Positivo Fim Festival
web

Najavljen 6. Solo Positivo Fim Festival

6.Solo Positivo Film Festival(SPFF) odvijat će se u Opatiji od 1 do 6. kolovoza 2015. godine.

U hotelu Continental na konferenciji za medije najavljeno održavanje 6. SPFF. Iako mlad festival, SPFF već je stekao reputaciju uspješnog i kvalitetnog u stručnoj, ali i široj javnosti, a od ove godine, najavljeno je, SPFF održava se u Opatiji.

Na konferenciji za medije govorili su direktor SPFF-a Admir Ćulumarević, velesposlanica Republike Francuske u Hrvatskoj NJ.E.  Michele Boccoz, župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Ivo Dujmić, ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš i direktorica TZG Opatija Suzi Petričić, a u ulozi moderatorice bila je voditeljica Uršula Tolj.

Riječ je o festivalu koji u svom programu nudi vrlo kvalitetne dokumentarne filmove, dok je osnovni program praćem bogatim drugim zbivanjima, poput koncerata; SPFF  inače znalci karakteriziraju  i kao sinonim za spoj filma i glazbe.

Konačni program ovogodišnjeg SPFF-a bit će obznanjen po isteku postupka selekcije koji je još u tijeku. No, poznato je da će se filmovi projicirati na više lokacija u Opatiji, a želja je organizatora da to bude pod vedrim nebom. Glavna lokacija ovog Festivala naravno bit će Ljetna pozornica, gdje će se filmovi projicirati na ekranu veličine 320 metara četvornih, a kao ostale lokacije spomenute su i mala ljetna, zatim Angiolina (vila i park), zatim Paviljon Juraj Šporer, te lokacija ispod hotela Milenij. U igri su i druge pozicije u gradu, no organizatori neke od njih žele zadržati kao iznenađenje.

Admir Ćulumarević naveo je da je SPFF  „odrastao“ u Starigradu Paklenici, kojemu je izrazio iskrenu zahvalnost na svakoj podršci koju su dobili. Objašnjavajući motive za preseljenje u Opatiju, Ćulumarević je kazao da je Festival ušao u fazu kada mu je potrebna dodatna vrijednost, a koju s Opatijom dobiva.

SPFF ove je godine odabran i uvršten od strane francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj u programRendez vous-a, festivala Francuske u Hrvatskoj, koji će prema riječima veleposlanice Michele Boccoz ponuditi posjetiteljima najbolje od obiju zemalja – od glazbe, filma, izložbi do gastro ponude. A budući će se većina njegova programa odvijati od travnja do listopada,  brojni turisti imat će priliku upoznati kulture i tradicije Francuske i Hrvatske preko odabranih programa Rendez vous-a.

Inače, istaknuto je kako je zemlja partner 6. SPFF-a Bosna i Hercegovina, koja će se predstaviti programom „BiH week“ čiji je selektor Pjer Žalica.

Župan Zlatko Komadina izrazio je zadovoljstvo što je Primorsko –goranska županija  u prilici biti pokrovitelj ovakvom festivalu, koji je odabrao kao novo mjesto održavanja upravo Opatiju, grad turizma, ali bogate i duge kulturne tradicije, grad koji ima i infrastrukturu, ali i ljude koji znaju, naveo je župan Komadina, poput ravnateljice Miloš, direktorice Petričić i gradonačelnika Dujmića koji uvijek daje podršku kvalitetnim programima,  navevši i da će SPFF  predstavljati podstrek razvoju kulturnog turizma.

Gradonačelnik Ivo Dujmić  zahvalio je organizatorima što su odabrali Opatiju za novo mjesto održavanja ovog kvalitetnog festivala. Rekao je da Opatija jača svoju infrastrukturu novom, no da joj je definitivno bio potreban i jedan ovako veliki kulturni događaj, kakav je SPFF. Svakako da će njegovo održavanje biti prilika i za dodatnu promociju Opatije u inozemstvu, naglasio je gradonačelnik Dujmić, a dobro je što Opatija ima resurse da može ugostiti ovakav tip festivala koji traži i alternativne pozornice, dodao je gradonačelnik. Opatija sa svojom arhitekturom i parkovima doista predstavlja jedinstvenu scenografiju i obiluje zanimljivim lokacijama, te je gradonačelnik  izrazio nadu da će nastala suradnja prerasti u dugogodišnju.

Ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš naglasila je kako očekuje da će SPFF oplemeniti kulturnu ponudu Opatije, a posebno je važno što će njegovo održavanje razvijati i kulturni turizam. Kultura mora biti osebujna i inventivna, a sve to SPFF jest, istakla je Miloš, dodavši još da Opatija ima dugu tradiciju festivala i da se sa SPFF-om ona nastavlja, a pritom će, vjeruje, koristiti i lokalnom razvoju Opatije.

Direktorica TZG Opatije Suzi Petričić naglasila je da je dolaskom SPFF-a Opatija dobila „crveni tepih“ i ova manifestacija zasigurno će je pozicionirati na kulturnoj karti svijeta, dodala je.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Učenici Ugostiteljske škole Opatija priključili su se projektu volonterskog maratona mladih “72 sata bez kompromisa”

Vrijedni učenici Ugostiteljske škole Opatija priključili su se projektu volonterskog maratona mladih “72 sata bez kompromisa” u Rijeci. Učenici slastičari ...