Početna - KULTURA - Najavljen bogat program 27. Kastafskog kulturnog leta

Najavljen bogat program 27. Kastafskog kulturnog leta

Na press konferenciji koja je održana 26. lipnja u Vikotovoj bačvariji u Kastvu, najavljen je službeni program festivala te svečano otvorenje 27. Kastafskog kulturnog leta  zakazano za petak, 29. lipnja.

Festival su najavili gradonačelnik Grada Kastva, Matej Mostarac, predsjednica udruge Kastafsko kulturno leto, Helena Ninković Budimlija te tajnica udruge Kastafsko kulturno leto, Hani Mohorovičić Srdoč.

Gradonačelnik Matej Mostarac istaknuo je važnost Kastafskog kulturnog leta te kako je Kastafsko kulturno leto postalo brend Grada Kastva koji je visoko postavio letvicu, ali i s kojim se uspoređuju drugi festivali. Drago mu je da okuplja domaću publiku, kao i velik broj kastafskih sponzora koji su prepoznali važnost i potencijal ovog festivala. Također, smatra važnim što se interes za festivalom širi izvan granica Grada Kastva, ali i izvan granica države.

Predsjednica Udruge Helena Ninković Budimlija izražila je želju i nastojanje da program zadovolji potrebe, želje i ukuse raznovrsne publike. Istaknula je kako joj je drago što festival može posjetiteljima ponuditi zanimljive programe, posebno one besplatne poput programa u sklopu Ritma dvorišta i radionica sviranja gitare i glume koji vode eminentna imena u struci Zoran Majstorović te Olivera Baljak. Najavila je važnost suradnje koju Kastafsko kulturno leto ima s Turističkom zajednicom, hoteljerima i privatnim iznajmljivačima s ciljem povezivanja kulturne ponude i turizma. Sve više stranaca prepoznaje Kastav kao kuturno-gastronomsko utočište.

Hani Mohorovičić Srdoč, tajnica Kastafskog kulturnog leta istaknula je kako je misao vodilja pri slaganju ovogodišnjega programa bila pokušati ugoditi ukusima širokog spektra publike, kakva posjećuje Kastafsko kulturno leto, prije svega kroz brojne programske pravce festivala poput Glazbenog programa, Dramskog, književnog, Dječjeg, Festivala gitare, Ritma dvorišta, radionica, a potom i unutar pravaca. Primjerice, u glazbenom programu nastupaju Parni valjak i Hladno pivo, ali i Zvonko Bogdan sa svojih 7 tamburaša, Joso Butorac, klapa Vičace, klape Kastav, Papandopulo kvartet, Trio Veljak, Denis Novato Trio, Tisagu project, Sharief Hobley itd. Dakle, od rocka do primorske pjesme, klapske pjesme, klasične glazbe do harmonikaške glazbe, tradicionalne japanske glazbe praćene talijanskim gitarističkim virtuozom, Njujorčaninom koji je svirao s zvijezdama poput Johna Legenda i Alicie Keys.

Međutim, napomenula je kako se je izvorno kastafsko ča uspavalo te je bila namjera probuditi ga i to na različitim razinama. Tako da je prvu izložbu, Fotografije, u okviru Izložbenoga programa otvorio Kastavac Branko Jani Kukurin, 27. KKL otvara čakavština u različitim oblicima, Elis Lovrić, labinska cakavica u spoju s kastavskom čakavicom, pjesmom i poezijom, vizualno rješenje je osmislio kastavski umjetnik Saša Jantolek, a pripremljen je i čakavski mjuzikl Niš leh trdo ČA.

Program 27. KKL-a započet će 29. lipnja u 20 sati svečanim otvorenjem na Trgu Matka Laginje uz prigodni nastup Muške i Ženske klape Kastav. Službeni festivalski program, u 21 sat na Crekvini otvorit će Oda zavičaju (Elis Lovrić u pratnji Muške i Ženske klape Kastav), program na kojem će publika moći uživati u večeri čakavske glazbe, proze i poezije.

Ovogodišnji dramski program predstavit će predstave i kazališta iz Hrvatske i regije. OtipsaNe  Kazališta Moruzgva prva je ovogodišnja  predstava koja će se održati već 1. srpnja, a odmah nakon nje, 5. srpnja, Kastav će ugostiti čakavski mjuzikl Niš leh trdo ča. Nakon toga na Crekvinu nam dolazi neponovljivi Milan Lane Gutović čija je Ukrađena ličnos zakazana za 22. srpnja. 1. kolovoza u Kastvu nastupa Tarik Filipović sa svojom fantastičnom predstavom Ćiro, a Posljednja Freudova seansa Planeta Art će 21. kolovoza zatvoriti dramski program.

Glazbeni program zastupit će raznorodne elemente glazbene ponude, ali i uvažiti zahtjeve publike. Na 27. Kastafskom kulturnom letu gostuju izvođači koji se razlikuju stilom i žanrom. Na otvorenju 27. KKL-a, 29. lipnja, nastupati će Elis Lovrić, kantautorica koja pjeva na labinjonskoj cakavici, kao i kastavski domaćini, Muška i Ženska klapa Kastav.  Uslijedit će nastupi Zvonka Bogdana u pratnji 7 tamburaša koji na Crekvinu dolaze 6. srpnja, koncerti klasične glazbe u izvedbi Papandopulo kvarteta 16. srpnja, koncert velikog pop-rock sastava Parnog valjka 20. srpnja te primorska večer uz Josu Butorca i klapu Vinčace 25. srpnja. Harmonikaški nastup Denis Novato Tria očekuje nas 2. kolovoza, nakon kojeg slijedi još jedan koncert klasične glazbe uz Trio Veljak i Slađanu Čolović 12. kolovoza. Glazbeni program zaključiti će koncert Hladnog piva 17. kolovoza.

Izbor izvođača Festivala gitare prilagođen je istančanom ukusu glazbenih sladokusaca. Ove godine očekuju nas koncerti Petra Ćulića, koji u Kastav dolazi 9. srpnja, Michaela Langera i Sabine Remusch koji na Crekvini nastupaju 7. kolovoza te fantastični Tinsagu project, koji nas 27. kolovoza vodi na glazbeno putovanje Japanom, Italijom…

Za našu najmlađu publiku i njihove roditelje pripremili smo predstavu Pričam ti priču (11. srpnja), inspiriranu narodnim legendama i bajkama te predstavu Stonoga Goga (8. kolovoza).

U već spomenutom Ritmu dvorišta publika će uživati u dobrom društvu i u ležernoj atmosferi neobičnih kastavskih dvorišta, trgova i vrtova. Vrhunska glazba, kastavske ”skrivene” pozornice te prijateljska atmosfera, učinit će noći provedene na Ritmu dvorišta nezaboravnim iskustvom za sva osjetila. Na Ritmu dvorišta uživat ćete u vrhunskoj glazbi, družiti se s glazbenicima, prijateljima i susjedima – domaćinima. Ove godine nastupaju: Sharief Hobley na Vidikovcu (3. srpanj), Spart Jazz Quintet u Vikotovoj Bačvariji (24. srpanj), Lika Kolorado u Pelinima (14. kolovoz) te za kraj trećeg Ritma dvorišta – Nola na prekrasnoj Žudiki (28. kolovoz).

U sklopu književnog programa održati će se dvije književne večeri. 29. lipnja na otvorenju 27. KKL-a gostovati će Elis Lovrić, a 10. srpnja u goste nam dolaze Rujana Jeger i Slavenka Drakulić.

Za sve zainteresirane sudionike organiziramo besplatne višednevne radionice te edukativne sadržaje za najmlađu publiku. Radionica sviranja gitare (od 9. do 13. srpnja) održat će se pod vodstvom glazbenika Zorana Majstorovića, a polaznike radionice glume (30. lipnja i 1. srpnja) mentorirat će kazališna, televizijska i filmska glumica Oliver Baljak.

Također, osim redovnog dijela programa, posjetitelji i posjetiteljice su pozvani na partnerske programe: modnu reviju Zdola neba Kastavskega (1. rujna),  Kastav Blues Festival (3. i 4. kolovoza) i Čansonfest  (31. kolovoza).

Od navedenog programa, bitno je istaknuti kako su radionice te koncerti u sklopu programa Ritam dvorišta besplatni i otvoreni za sve zainteresirane posjetiteljice i posjetitelje.

Za potrebe informiranja i kupovine ulaznica otvoren je Festivalski ured u Kastvu kod Voltice, Trg Matka Laginje 4, (otvoren svakim radnim danom od 13 do 21 i subotom od 16 do 21), a ulaznice se mogu kupiti i na drugim prodajnim mjestima u Rijeci (Dallas Records, Foto Revija, Caffe bar Nad Urom, Croatia Records), Matuljima (New Sound) te putem internetskog portala www.mojekarte.hr. Sve informacije o ulaznicama i programima mogu se pronaći na web stranici www.kkl.hr te na službenoj Facebook stranici festivala.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

I dječja djela mogu promijeniti svijet

Koordinacijski odbor akcije “Općina Lovran prijatelji djece” raspisao je natječaj za dodjelu nagrada za djela nesebične pomoći i solidarnosti “…i ...