Početna - IZDVOJENO - Najbolja predstava Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci je “Hinkemann”
festival

Najbolja predstava Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci je “Hinkemann”

“Hinkemann” Ernsta Tollera, u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih, najbolja je predstava u cjelini nedavno završenog 24. po redu Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, a redatelj te predstave Igor Vuk Torbica proglašen je najboljim redateljem ovogodišnjeg festivala.

U obrazloženju stručnog žirija, kojeg su činili dramaturginja iz Zagreba Željka Turčinović, dramski glumac iz Beograda Branko Cvejić i dramski glumac iz Splita Elvis Bošnjak, stoji da drama “Hinkemann”, nastala prije sto godina, “u nadahnutoj sinergiji između glumačkog ansambla i redatelja, postaje tekst naše današnjice, problemski se fokusirajući na neuralgične točke bezdušnog kapitalizma i tragediju rata koja poput metka putuje dalje kroz vrijeme ranjavajući trajno naše živote”.

Ozren Grabarić za ulogu Majstora ceremonije u ovoj predstavi je dobitnik nagrade za najboljeg glumca, a Hana Selimović je najbolja glumica, po ocjeni žirija, za ulogu u predstavi “Ivanov” A. P. Čehova, u izvedbi Narodnog pozorišta iz Beograda. Ovoj predstavi je publika dodijelila najvišu prosječnu ocjenu, 4,66.

Najbolja mlada glumica je Agnieska Ravdo za ulogu u Čehovljevu “Galebu” i izvedbi Gradskog kazališta Vilnius, a Predrag Ejdus je ostvario najbolju epizodnu ulogu u “Ivanovu”. Mate Matišić je autor najboljeg dramskog teksta, “Ljudi od voska” Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb, a Tamara Obrovac glazbe za tu predstavu. Grupa Numen i Ivana Jonke su autori najbolje scenografije i to za “Hamleta” Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Nagrade za najbolju kostimografiju i dizajn svjetla nisu dodijeljene.

Na programu ovogodišnjeg festivala u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i na sceni HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci od 2. do 10. svibnja je bilo devet predstava iz Hrvatske, Srbije, Litve i Rusije. Izbornik festivala je Bojan Munjin, a organizatori su HKD Teatar-Međunarodni festival malih scena Rijeka i Odjel za kulturu Grada Rijeke.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

3. sjednica Gradskog vijeća Grada Opatije – 3. kolovoza 2021.

Sjednica Gradskog vijeća održava se u Centru Gervais sukladno odlukama Stožera civilne zaštite RH Na temelju članka 31. Statuta Grada Opatije ...