Početna - IZDVOJENO - Najbolji film zaraznog LFF-a „Tvornice radnicima“; publika najbolje ocijenila “Jedna od nas”

Najbolji film zaraznog LFF-a „Tvornice radnicima“; publika najbolje ocijenila “Jedna od nas”

OPATIJA, 27.8.2021.– Proglašenjem najboljih filmova festivala, na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji, završen je 19. Liburnia Film Festival, festival hrvatskog dokumentarnog filma. Publika je najvišom ocjenom ocijenila film „Jedna od nas“ redatelja Đure Gavrana, a žiri je najboljim ocijenio dokumentarac „Tvornice radnicima“ Srđana Kovačevića. Posebno priznanje dodijeljeno je Josipu Lukiću za film „Bijeli Božić“, a najbolji je regionalni film „Martin Torpedo“ Tonija Jelenića. Filmski program završen je svjetskom premijerom filma „Enrico Marotti: ovo je moj plov“ Relje Dušeka.

Žiri, povjesničarka umjetnosti i kustosica Branka Benčić, montažer i redatelj Vladimir Gojun, redatelj i umjetnički direktor festivala Beldocs Marko Grba Singh, distributer i redatelj Szabolcs Szyrony te kritičarka Višnja Vukašinović, najboljim filmom 19. Liburnia Film Festivala je proglasio film „Tvornice radnicima“ Srđana Kovačevića (Fade In, 2021). Želja žirija bila je prenijeti poruku o mogućnostima društvene imaginacije koja se u filmunudi kao studija slučaja koja ukazuje na potencijal društvenih transformacija u tenzijama prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ali i mogućnosti i nemogućnosti emancipacije.

Publika 19. Liburnia Film Festivala koja je, unatoč pandemiji, vjerno dolazila svake večeri i glasala za filmove u konkurenciji, najvišom ocjenom – 4,78 – ocijenila je film Đure Gavrana „Jedna od nas“. Autore najboljeg filma prema izboru žirija i publike organizator, Udruga Liburnia Film Festival, nagrađuju novčanom nagradom od 1.000 eura a Restart izradom DCP-a.

Posebnim priznanjem, zbog intimističkog portreta bijelog muškarca u poziciji nemoći i angažiranog vapaja u kojem se stereotipi hrvatstva rasprskavaju poput vatrometa koji za sobom ostavlja tek pepeo letargiju, žiri 19. LFF-a nagradio je film „Bijeli Božić“ Josipa Lukića (ADU Zagreb, 2020).

Sa željom da potaknu mladog autora Tonija Jelenića na nastavak bavljenja dokumentarnim filmom, žiri je nagradu za najbolji regionalni film dodijelio filmu „Martin Torpedo“, nastalom na Novoj školi dokumentarnog filma riječke udruge Filmaktiv. U obrazloženju nagrade naglasili su autorov istančan senzibilitet koji „ni u jednom trenutku ne narušava dostojanstvo protagonista već promišljenim pristupom opservacijskog dokumentarca ulazi u svijet jednog osobenjaka čija naočigled tužna sudbina nikad ne prelazi u patetiku“. Najbolji regionalni film nagrađuje Balkan Documentary Centar iz Sofije, s 50% popusta na entry fee za radionicu razvoja projekata BDC Discoveries, na koju je autor pozvan sa sljedećim  projektom.

Za najbolju režiju nagrađen je Ivan Ramljak redatelj filma “O jednoj mladosti” koji kroz kroniku života i smrti svog prijatelja, publiku na hrabar i jedinstven način vraća u prošlost, čuvajući je od zaborava. Autor filma ima direktan ulaz na radionicu Ex Oriente Film koju osigurava Institut dokumentarnog filma – IDF iz Praga.

Nagrada za najbolju montažu dodijeljena je filmu „Bijeli Božić“ (ADU Zagreb, 2020). Zajedno ju potpisuju Josip Lukić i Elena Radošević. „Iako se na prvi pogled čini kako je u ovom filmu posao montažera sveden na minimum, upravo to i jest jedna od odlika ovog neobičnog eksperimenta koji je drugačiji stilom i pristupom od ostalih filmova u konkurenciji”, stoji u obrazloženju žirija. Ovu je nagradu po prvi put podržala tvrtka ACER, darivanjem filmske opreme.

Esejističkom pejzažnom dokumentarcu „Nulti krajolik“ pripale su dvije nagrade – nagrada za najbolju fotografiju i nagrada za dizajn zvuka. „Upečatljivost diskursa kojim autorica samouvjereno barata otkriva nam novi pogled, točnije novo oko naše filmske zajednice od kojeg se može mnogo očekivati u budućnosti” kazao je žiri za kameru Andree Kaštelan, dok je sugestivni zvučni pejzaž dizajnera zvuka Vjerana Šalamona istaknut zbog „impresivnog stvaranja balansa između dijegetskih zvukova, precizne uporabe atmosfere i specifičnih zvukova popraćenih minimalističkom glazbenom podlogom što filmu daje dodatnu težinu i gledatelju vjerno prenosi emociju pesimizma i bespomoćnosti koja prožima protagoniste filma“. Obje nagrade od ove godine sponzorira AVC Zagreb vaučerom u iznosu od 700 eura.

Liburnia Film Festival prvi je hrvatski filmski festival posvećen isključivo dokumentarnom filmu i jedini je festival koji u svom programu prikazuje samo domaće dokumentarce nastale u protekloj godini. Tijekom pet festivalskih dana u Opatiji su prikazana 44 dokumentarna hrvatska filma, od čega 22 u natjecateljskom programu te isto toliko u popratnom.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...