Početna - IZDVOJENO - Najgledaniji film u Art-kinu je “Zvizdan”
zvizdan
web

Najgledaniji film u Art-kinu je “Zvizdan”

U 2015. najgledaniji film Art-kina je Matanićev “Zvizdan”, a ukoliko to niste do sad, možete ga pogledati od 4. listopada kad se vraća  na repertoar Art-kina.

Već za svečanu premijeru nagrađivanog filma Dalibora Matanića koja je održana 16. rujna u Art-kinu tražila se ulaznica više. Svečanoj su premijeri prisustvovali producentica filma Ankica Tilić Jurić (Kinorama) te glavni glumici Tihana Lazović i Goran Marković. Nestrpljivo je publika dočekala tjedan dana kasnije kada je film došao na redovan program Art-kina te je i prva sljedeća večernja projekcija bila popunjena do zadnjeg sjedala. «Zvizdan» je prikazan i u sklopu programa «Jutro u kinu» koje je ujedno bilo i najposjećenije «Jutro» s preko 200 gledatelja. Tijekom prvog tjedna prikazivanja «Zvizdan» je u Art-kino doveo 1661 gledatelja.

“Zvizdan” je nagrađivana hrvatska drama redatelja Dalibora Matanića koja govori o zabranjenoj ljubavi o njenoj fragilnosti, ali i o njenoj snazi. Ova filmska priča obuhvaća tri desetljeća, a smještena je u dva susjedna sela čija je povijest opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom.

Prva je ljubavna priča smještena u 1991. godinu – predratna previranja, prve barikade i napetost koja među selima doseže vrhunac, nisu dobro okruženje ni za kakvu ljubav, a kamoli za dvoje mladih iz dvaju susjednih sela. Deset godina kasnije, rat je već gotov, ali ne i zaboravljen – ožiljci još nisu zacijelili i naši se protagonisti moraju suočiti s njima. Treća priča smještena je u 2011. godinu – ni zla, ni napetosti, ni sumnje nisu nestale, ali čini se da je vrijeme za novi početak.

“Zvizdan” je nagrađen na 68. Filmski festival u Cannesu 2015. u programu Un Certain Regard nagradom žirija, Pulski filmski festival 2015. je film nagradio Velikom Zlatnom Arenom za najbolji film, Zlatnom Arenom za najbolju režiju, za najbolju glavnu žensku ulogu (Tihana Lazović), za najbolju sporednu žensku ulogu (Nives Ivanković), za najbolju sporednu mušku ulogu (Dado Ćosić), Zlatnom Arenom za kostimografiju (Ana Savić Gecan) te nagradom Oktavijan koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara. «Zvizdan» će predstavljati Hrvatsku u natjecanju za nagradu Oscar u kategoriji najboljih stranih filmova.

Raspored projekcija filma “Zvizdan”:
nedjelja, 4.10. 20:00 / ponedjeljak, 5.10. 17:45 / utorak, 6.10. 20:00 / petak, 9.10. 20:00 / subota, 10.10. 18:00 / nedjelja, 11.10. 20:00 / ponedjeljak, 12.10. 18:00

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...