Početna - GOSPODARSTVO - Najveći skok cijena goriva ikad, a sve zbog krpanja proračuna
pumpa
web

Najveći skok cijena goriva ikad, a sve zbog krpanja proračuna

Ovako drastičan rast cijena goriva nikad još nije zabilježen u povijesti Hrvatske, a kako piše portal Index hr, litra Eurosupera 95 poskupila je 32 lipe, čime ukupno poskupljenje iznosi 57 lipa u posljednja četiri dana. Cijena se kreće između 10,14 i 10,15 kuna ovisno o kompaniji. Ovo je ujedno i najviša cijena ove vrste goriva od početka studenoga prošle godine. Prosječni spremnik od 50 litara danas je skuplji za čak 28,5 kuna u odnosu na prošli tjedan.

Litra Eurodizela u utorak je poskupjela između 29 i 32 lipe, ovisno o kompaniji, i sada se prodaje između 9,37 i 9,40 kuna. U posljednja četiri dana litra ove vrste goriva poskupjela je ukupno 55 lipa, čime je prosječni spremnik od 50 litara skuplji čak 27,5 kuna. Ovo je ujedno i najviša cijena Eurodizela od kraja studenoga prošle godine.

Ima nešto i pozitivno, a to je cijena autoplina, na veselje svih onih koji ga koriste,  ova vrsta goriva opet je jeftinija, šesti tjedan zaredom, i to za dvije lipe. U posljednjih šest tjedana, spremnik od 50 litara ove vrste goriva pojeftinio je ukupno 43,5 kuna.

Za očekivati je i nastavak rasta cijene goriva u narednim tjednima jer je u posljednja dva tjedna cijena sirove nafte na svjetskim tržištima (iako nije važna za određivanje cijene u Hrvatskoj, važna je ona s Mediteranskog tržište, ali određuje smjer kretanja) porasla za oko 15 posto, a bazna cijena benzina u Hrvatskoj u istom razdoblju za oko šest posto.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...