Početna - IZDVOJENO - Noć muzeja u Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji: Priča o Brijunima
click

Noć muzeja u Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji: Priča o Brijunima

Kako je otočje Brijuni je od zapuštenog, malaričnog područja pretvoreno u zdravstveno lječilište i turističku destinaciju: priča o jednom utemeljitelju i reformatoru.

Tema noći muzeja 2016. godine je: utemeljitelji i reformatori. Hrvatski muzej turizma pripremio je priču o Paulu Kupelwieseru, austrijskom poduzetniku, koji je krajem 19. stoljeća preobrazio Brijune. Njegov pranećak, Hans Kupelwieser, jedan je od vodećih austrijskih umjetnika današnjice koji se bavi slikarstvom, skulpturom, instalacijama i arhitekturom, te eksperimentima izmjene medija.

Izložba „Bye, bye Anopheles! Zbogom, komarci! “ autora Hansa Kupelwiesera inspirirana je otočjem Brijuni i njegovim metamorfozama, a u izvedbi umjetnik koristi stare staklene negative koje je snimio njegov djed, kao i fotografije sadašnjosti koje isprepliće i stvara slojeve sadržaja i forme.

Tijekom Noći muzeja, u petak, 29. siječnja, od 20h, osim otvorenja izložbe austrijskog umjetnika Hansa Kupelwiesera, moći ćemo pogledati i glumački performance „Kupelwieser na Brijunima“ skupine Istra Inspirit koja će utjeloviti povijesne ličnosti iz prošlosti Brijuna i približiti nam priču o Brijunima.

Izložba će se moći razgledati u vili Angiolini Hrvatskog muzeja turizma od 29.1.2016.-20.3.2016.

Izložba je realizirana u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Nacionalnim parkom Brijuni.

Također, u Vili Angiolini će se do 01h moći pogledati izložba “Oprostite..a kako do vrha Učke?” – Zbirka dr. Albina Edera, te interaktivna igrica za djecu „Turistički bonton“, inače projekt koji je nagrađen priznanjem Hrvatskog muzejskog društva za pedagoško-edukativni projekt u 2014. godini.

U Švicarskoj kući se može razgledati izložba „Pozdrav iz Opatije“

Izložba je realizirana u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Nacionalnim parkom Brijuni.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...