Početna - IZDVOJENO - Nova manifestacija “Vino i Vruja” u Iki, degustacija potopljenog vina i potapanje dvije tisuće novih boca
vino_vruja

Nova manifestacija “Vino i Vruja” u Iki, degustacija potopljenog vina i potapanje dvije tisuće novih boca

Na  konferenciji za tisak održanoj ovaj tjedan u hotelu Villa Schubert u Iki, predstavljena je nova manifestacija „Vino i vruja“, koju organizira Udruga Ikarski barkajoli u suradnji s vrhunskim hrvatskim vinarima. Cilj manifestacije koja će se održati u petak, 5. i u subotu, 6. kolovoza je povezati pomorsku tradiciju Ike i vrhunska hrvatska vina kroz njihovo potapanje u prirodni kraški fenomen – ikarske vruje.

“Ikarska uvala bogata je kraškim fenomenima tj. vrujama, a da se prirodni fenomeni mogu fantastično iskoristiti u turističke svrhe dosjetila se Udruga Ikarski barkajoli. Zahvaljujući njima Opatija će dobiti još jedno atraktivno događanje, a brojnim posjetiteljima sigurno će biti zanimljivo kako potapanje i izvlačenje vina iz morskih dubina, tako i degustacija istih”, istaknula je direktorica TZ grada Opatija Suzi Petričić.

U petak, 5. kolovoza od 14,00 sati ronioci JVP i DVD Opatija u posebnim će žičanim kavezima spustiti 2.000 butelja vrhunskih hrvatskih vina: Prelac, Iločki podrumi, Petrač, Kabola, Andrija i Vinarija Miklaužić.

Tvrtka 3t cable, omogućit će prijenos uživo iz podmorja, a potapanje vina moći će se pratiti na Portalu WEBCO i putem ekrana na obali.

Prošle je godine u ikarske vruje spušteno 360 butelja vina Prelac, vinara iz Momjana. Nakon što su punih godinu dana odležala u savršenim uvjetima, vina će se u 19,00 sati izvlačiti iz morskih dubina. U iznimnu kvalitetu ove posebne Malvazije moći će se uvjeriti svi prisutni koji se odluče za degustaciju, istaknuo je predsjednik udruge Ikarski Barkajol, Vjekoslav Zahej dodavši: Moram naglasiti da zadnjIh 5 godina naša udruga u suradnji s roniocima iz JVP i DVD Opatija organizira čišćenje podmorja ikarske vale. Vala je bogata vrujama koje se nalaze 30- tak metara od obale, a razne anegdote ronioca o stvarima koje nalaze na morskom dnu potakle su nas na razmišljanje da na platforme vruja postavimo vrhunska vina hrvatskih vinara koja će tu dozrijevati. Rezultat svega je i ova, prva, ali zasigurno tradicionalna manifestacIja koja će sigurno privući brojne zaljubljenike u vina.

Osim potapanja i degustacije vina, Kulinarska akademija „Kul In“ iz Siska ponuditi će kulinarske delicije. U 18,30 sati otvorit će se izložba fotografija „Kvarner va slike“ u organizaciji Fotokluba Color iz Rijeke i M.O. Ika. Od 20,00 sati slijedi bogat zabavni program uz klapu Nevera, Trio Bajs i goste iznenađenja.

U subotu, 6. kolovoza od 17,00 sati okupit će se ljubitelji tradicijskih barki, a start regate „Ive Sipa“ je u 19,00 sati.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...