Početna - IZDVOJENO - Nova pravila na granici: U Hrvatsku se više ne može bez negativnog testa

Nova pravila na granici: U Hrvatsku se više ne može bez negativnog testa

Stožer civilne zaštite donio je novu odluku o državnim granicama. Odlukom je dozvoljen ulazak u Hrvatsku samo uz predočenje negativnog PCR testa na Covid-19 ne starijeg od 48 sati ili uz obavezno testiranje nakon ulaska u Hrvatsku i odlazak u samoizolaciju dok se čekaju nalazi testa.

Odluka je stupila na snagu 1. prosinca.

O detaljima je na sjednici vlade izvijestio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU, s obzirom na incidenciju covida-19, ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u RH. Međutim, činjenica da je u ovom trenutku jedino zeleno područje u EU otok Fasta u Finskoj. Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se PCR testirati po dolasku u Hrvatsku i biti u samoizolaciji do prispijeća negativnog nalaza”, naveo je ministar.

Postoji i sustav izuzetaka za kategorije osoba koje ne moraju imati negativan test, a to su pogranični zdravstveni radnici, učenici, studenti i stažisti koji svakodnevno putuju, uz uvjet da ne borave u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske dulje od 12 sati, dodao je.

Bez testiranja i samoizolacije ulaz je dopušten i za pomorce, radnike u sektoru prometa i pružateljima usluga prijevoza, diplomatima, osoblju međunarodnih organizacija, osobama koje putuju iz nužnih obiteljskih ili poslovnih razloga, uključujući i novinare, putnicima u tranzitu, uz obvezu da Hrvatsku napuste u roku od 12 sati od ulaska te pacijentima koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.

Državljani trećih zemalja koji dolaze s područja koja nisu u Europskoj uniji, uključujući i zemlje susjedstva, ne mogu prelaziti preko graničnih prijelaza RH, osim u slučaju nekoliko iznimki od kojih neke uključuju i posjedovanje negativnog PCR testa, naveo je Božinović.

Državljani Europske unije koji dolaze s područja koja nisu u Uniji, uključujući i  zemlje susjedstva, mogu prelaziti preko graničnih prijelaza RH uz negativan PCR test, a iznimka su zdravstveni i pogranični radnici, učenici i studenti.

Službenu odluku možete pogledati ovdje.

Preuzeto s: fiuman.hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Općina Lovran sanira školjeru na lovranskom lukobranu

Općina Lovran nastavlja s investicijama, pa je tako jučer započela dohrana školjere luke Medveja i luke Lovran. Načelnik Bojan Simonič ...